Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ολονύχτιο μπρα ντε φερ Γιανουκόβιτς – Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας – Χάνει τον έλεγχο της Βουλής ο Ουκρανός πρόεδρος


Μετά την πλέον αιματηρή μέρα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, σειρά είχε το διπλωματικό πόκερ στις πλάτες του λαού της χώρας. Όλη τη νύχτα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς και ο πρέσβης της Ρωσίας στο Κίεβο είναι... κλεισμένοι στο προεδρικό μέγαρο και προσπαθούν να φτάσουν σε συμφωνία. Το BBC, επικαλούμενο την ιστοσελίδα Ukrainska Pravda, μετέδωσε πως οι συνομιλίες έχουν ξεπεράσει τις 8 ώρες. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανακοίνωσε πως ο Γιανουκόβιτς δέχτηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές (βουλευτικές και προεδρικές) μέσα στο 2014. Σύμφωνα με πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συνομιλίες στο Κίεβο ανάμεσα σε υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, τον Γιανουκόβιτς, ηγέτες της αντιπολίτευσης και βουλευτές για την εξεύρεση μιας πολιτικής διευθέτησης πλησιάζουν στο τέλος.Αυτό, πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί ούτε και διαψευστεί επίσημα. 

"Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι είναι έτοιμος να διεξαγάγει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, έτοιμος να δημιουργήσει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες και να αλλάξει το σύνταγμα ως το καλοκαίρι", είπε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλτ Τουσκ, αλλά δεν έκρυψε το φόβο πως "οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνονται από την ουκρανική κυβέρνηση σπανίως τηρούνται".

Καθώς όλοι περιμένουν με κομμένη την ανάσα το αποτέλεσμα του διπλωματικού "πολέμου" που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο Γιανουκόβιτς χάνει τον έναν μετά τον άλλο τους συμμάχους του! Μετά τον δήμαρχο του Κιέβου, παραιτήθηκε και ο αναπληρωτής αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, στρατηγός Yuriy Dumansky, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εμπλοκή του στρατού στην εμφύλια διαμάχη. 

Ακόμη χειρότερα για τον Ουκρανό πρόεδρο, χάνει και τη στήριξη της Βουλής, Αργά το βράδυ της Πέμπτης, εν μέσω πανηγυρισμών από την αντιπολίτευση, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε ψήφισμα που ζητά την κατάπαυση πυρός, την αποχώρηση των δυνάμεων ασφαλείας από το κέντρο του Κιέβου και να σταματήσουν οι επιχειρήσεις κατά των διαδηλωτών. 



Υπέρ του ψηφίσματος τάχθηκαν και 34 μέλη του κόμματος του Γιανουκόβιτς.



Στην πλατεία Ανεξαρτησίας, η Παρασκευή ξημερώνει με ηρεμία. Μια ηρεμία που "κόστισε" ακριβά, αφού η Πέμπτη ήταν η πιο αιματηρή μέρα της εξέγερσης στην Ουκρανία. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από την περασμένη Τρίτη, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους 75 άνθρωποι κι άλλοι 76 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Η αντιπολίτευση όμως μιλά για τουλάχιστον 100 νεκρούς. 

Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών και τρεις αστυνομικοί. Στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, τα πτώματα δύο αστυνομικών των δυνάμεων καταστολής βρέθηκαν χθες σ' ένα καμένο στρατώνα, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Μόνο την Πέμπτη, την πιο αιματηρή μέρα των συγκρούσεων, έχασαν τη ζωή τους 60 διαδηλωτές. Όλοι από σφαίρα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο των ιατρικών υπηρεσιών της αντιπολίτευσης Σβιατοσλάβ Χανένκο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: