Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αυτούς θέλει να στείλει στην Ευρωβουλή ο Τσίπρας

Αρχίζει η μάχη των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, με το «σταυρό» να αλλάζει το παιχνίδι της κάλπης και να ανατρέπει τον τρόπο εκλογής των ευρωβουλευτών, αναπροσαρμόζοντας ριζικά τους σχεδιασμούς της ηγεσίας.Για την Κουμουνδούρου, το εσωκομματικό δημοψήφισμα αποτελεί πια παρελθόν, με αποτέλεσμα να ξεκινούν οι διαδικασίες για τον τρόπο που θα καταρτιστεί ο κατάλογος των υποψηφίων.Η πρώτη συζήτηση για το ευρωψηφοδέλτιο ξεκίνησε την Παρασκευή στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, δίχως να πέσουν ονόματα στο τραπέζι. Σε πρώτη φάση, συγκροτήθηκε μία Οργανωτική Πολιτική Επιτροπή στην οποία μεταξύ άλλων μετέχουν οι κκ Καλύβης, Ρινάλντι, Σκουρλέτης κ.α, και η οποία θα διαχειρίζεται «τεχνικά» ζητήματα με αντικείμενο τις Ευρωεκλογές, ώστε οι 42 υποψήφιοι που θα επιλέξει το κόμμα να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό την κούρσα για την κρίσιμη αναμέτρηση του Μαΐου.


Τα φαβορί για το ευρωψηφοδέλτιο. Μείζον ζήτημα θεωρείται η ανάδειξη των υποψηφίων, ενώ είναι δεδομένο ότι στο ευρωψηφοδέλτιο θα εκφραστούν ρεύματα και τάσεις για τη διατήρηση των εσωκομματικών ισορροπιών.
Ήδη, οι πρώτες άτυπες συζητήσεις μεταξύ στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκινήσει,  με μοναδική «κλειδωμένη», προς στιγμήν, την υποψηφιότητα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr «παίζουν» δυνατά οι κκ Σόφη Παπαδόγιαννη και Δέσποινα Σπανού (συγκεκριμένα μία εκ των δύο θα είναι η τελική επιλογή), όπως και ο δημοσιογράφος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Αντώνης Νταβανέλλος, ο οποίος θεωρείται μία «καλή επιλογή», λόγω και της αναγνωρισιμότητάς του.
Από κει και πέρα, κορυφαίες πηγές αναφέρουν πως είναι ελάχιστες οι πιθανότητες για να τεθούν υποψήφιοι για την Ευρωβουλή λαμπερά ονόματα, όπως αυτά των κκ. Δημήτρη Παπαδημούλη, Γιώργου Σταθάκη και Σοφίας Σακοράφα, αν και δεν αποκλείεται να βολιδοσκοπηθούν εκ νέου από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω του ευρωπαϊκού τους προφίλ, αλλά και της εμπειρίας τους από τις επαφές με τις Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων.
Για τους καλά γνωρίζοντες τα του κόμματος, σίγουρη θεωρείται από την πλευρά της πλειοψηφίας, η υποψηφιότητα του υπεύθυνου οικονομικής πολιτικής του κόμματος Γιάννη Μηλιού, καθώς και των Συνταγματολόγων Γιώργου Κατρούγκαλου και Κώστα Χρυσόγονου, ενώ ακούγονται και τα ονόματα της Νατάσας Θεοδωρακοπούλου, του Γιάννη Μπουρνούς, και της Ελένης Σωτηρίου.
Τέλος, οι ίδιες πηγές βάζουν «φρένο» και στα σενάρια περί υποψηφιότητας του γραμματέα της ΚΕ Δημήτρη Βίτσα, για τον οποίο και εκτιμούν πως θα είναι υποψήφιος, όταν προκηρυχθούν εθνικές εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: