Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Όπου φύγει - φύγει οι γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ! Πως θα καλυφθούν τα κενά


Αθρόες αποχωρήσεις γιατρών εκτιμάται ότι θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα αφού οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ της απασχόλησής τους στο δημόσιο όπως οι συνάδελφοί τους στο ΕΣΥ, ή της διατήρησης του ιδιωτικού τους ιατρείου. Τεράστια κενά αναμένεται να δημιουργηθούν στο ΠΕΔΥ του Άδωνι Γεωργιάδη αφού το υπουργείο υγείας αναμένει κύμα φυγής των γιατρών του πρώην ΙΚΑ από τον ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο για να λειτουργήσει το ΠΕΔΥ στις 18 Μαρτίου όπως διαβεβαιώνει ο Άδωνις Γεωργιάδης θα πρέπει να είναι στελεχωμένος με επαρκή αριθμό ιατρών.'Ετσι στα σχέδια του υπουργείου υγείας είναι τα όποια κενά να καλυφθούν σε πρώτη φάση από συμβασιούχους και επικουρικούς, όπως συμβαίνει αντίστοιχα στο ΕΣΥ.

Πάντως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει διαμηνύσει ότι όσες θέσεις μείνουν κενές θα καταργηθούν και θα δημιουργούνται μόνο εκείνες που θα χρειάζονται τρία μελανά σημεία.

Ήδη η διαθεσιμότητα-κινητικότητα, ξεκίνησε και αναμένεται να διαρκέσει ένα μήνα.

Στο διάστημα αυτό και όταν κληθούν να επανέλθουν στο δημόσιο σύστημα θα πρέπει να έχουν περάσει από την Εφορία για να κλείσουν τα ιατρεία τους.

Να σημειωθεί ότι σήμερα στον ΕΟΠΥΥ απασχολούνται περίπου 5.500 γιατροί, ενώ με βάση τις εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας κοντά στους 3.000 γιατρούς θα επιλέξουν να μείνουν στον ιδιωτικό τομέα για να μην κλείσουν τα ιατρεία τους.
Έτσι θα έχει συμπληρωθεί και ο απαραίτητος αριθμός των απομακρύνσεων του ιατρικού προσωπικού, που ζητούν τρόικα και Task Force.

Συγκεκριμένα 2-3 σημεία κλειδιά είναι αυτά που δημιουργούν το μεγάλο πρόσκομμα ώστε οι γιατροί του πρώην ΙΚΑ να μην ενταχθούν στο ΕΣΥ.

1. Για να μπορέσουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω αίτησης για να ενταχθούν στο ΕΣΥ από τον ΕΟΠΥΥ, θα πρέπει εντός 7 ημερών να έχουν καθαρίσει την υπόθεση “ιδιωτικό ιατρείο”.

Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να κλείσουν λογιστικά το ιατρείο τους, να πάνε στη εφορία, να αποζημιώσουν τυχόν εργαζόμενους αλλά μεταξύ άλλων και να κλείσουν τα δάνειά τους σε περίπτωση που έχουν πάρει για εξοπλισμό. Πρακτικά η διαδικασία αυτή είναι αδύνατον να γίνει μέσα σε μία εβδομάδα. Πράγμα που γνωρίζει καλά ο Άδωνις Γεωργιάδης.

2.Στην περίπτωση που προσληφθούν στο ΕΣΥ θα πρέπει να υποστούν τη βάσανο της αξιολόγησης μετά από 8 μήνες. Εξάλλου δημιουργούνται ειδικά συμβούλια κρίσης που θα αποτελούνται από γιατρούς του ΕΣΥ και τον πρόεδρο της αρμόδιας ΔΥΠΕ. Βέβαια η κρίση θα περιλαμβάνει και κριτήρια όπως χειρουργικές πράξεις, δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια κ.α.

Πράγμα όμως που λίγοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ μπορούσαν στην πράξη να διαθέτουν. Άλλωστε το χειρουργικό τους έργο τουλάχιστον ήταν περιορισμένο στα πολυϊατρεία

3.Εκτός των άλλων τα συμβούλια κρίσης θα αποτελούνται από νοσοκομειακούς γιατρούς που δύσκολα θα ήθελαν να εξομοιωθούν με τους συναδέλφου τους του πρώην ΙΚΑ, καθώς η κόντρα των δύο πλευρών είναι γνωστή εδώ και χρόνια. Συνεπώς θα είναι πιο αυστηροί από τον καθένα.

Πάντως στην περίπτωση που οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ δεν περάσουν την αξιολόγηση θα παραμείνουν στον κλάδο ΠΕ γιατρών –οδοντιάτρων με τον παλαιό τους μισθό. 

Σε περίπτωση που οι γιατροί δεν αποδεχτούν να κλείσουν το ιατρείο τους για να ενταχτούν στο δημόσιο σύστημα απολύονται αυτοδικαίως. Αξιοσημείωτο είναι πως δε διευκρινίζεται εάν ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα τους δοθεί η δυνατότητα σύμβασης με το ΠΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: