Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2013

Κ. Παπούλιας: Η εποχή της τρόικας τελειώνει


Αισιόδοξος ότι η αλλαγή του χρόνου θα σηματοδοτήσει και μία αλλαγή εποχής για την χώρα δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλιας στο μήνυμά του για το νέο έτος, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή να ήταν το 2013 «η τελευταία χρονιά ύφεσης και της δύσκολης δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία».«Η θετική προοπτική που ήδη διαφαίνεται, είναι ότι τελειώνει η εποχή της τρόικας όπως την ξέρουμε και μεταβαίνουμε σε μια κατάσταση αυστηρών ελέγχων που όμως δεν θα έχουν χαρακτηριστικά εμμονών αλλά θα υπόκεινται σε θεσμικούς ορθολογικούς κανόνες», επισημαίνει ο κ. Παπούλιας.

Καλεί μάλιστα τους ευρωπαίους εταίρους να σεβαστούν «την ηθική τους υποχρέωσή απέναντι στον ελληνικό λαό που αναδέχθηκε εξοντωτικές θυσίες και εξαιτίας δικών τους λαθών».

«Τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η συζήτηση για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που είναι απολύτως αναγκαία για να αρθεί κάθε αβεβαιότητα γύρω από τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να ξεκινήσει η ανοδική πορεία. Οι εταίροι μας έχουν αναλάβει τη δέσμευση να συμφωνήσουν στην απομείωση του ελληνικού χρέους. Πρέπει να σεβαστούν τις ευθύνες τους», υπογραμμίζει.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τονίζει ότι «δεν υπάρχει χρόνος για πένθος και αλληλοκατηγορίες» και ότι πρέπει «να κοιτάξουμε μπροστά, για να δούμε πώς θα συνεφέρουμε την πατρίδα μας». Σημειώνει ακόμη ότι προέχει να εφαρμοστεί άμεσα ένα εθνικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής βάσης προκειμένου να καταπολεμηθεί η ανεργία, ειδικά των νέων, και να αμβλυνθούν οι οικονομικές ανισότητες.

«Δεν μπορεί μισθωτοί και συνταξιούχοι να έχουν το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εσόδων», αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη στήριξης των ευπαθέστερων κοινωνικών ομάδων, καθώς –όπως αναφέρει - «αποτελεί ντροπή για τον πολιτισμό μας να ζουν δίπλα μας παιδιά που πεινάνε και ηλικιωμένοι που κρυώνουν».

«Ελπίζω ότι το 2014 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ελληνική κοινωνία. Με αυτές τις σκέψεις σας εύχομαι Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά», καταλήγει ο κ. Παπούλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: