Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στο Βερολίνο σήμερα ο πρωθυπουργός


Γεύμα εργασίας με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που μεταβαίνει στο Βερολίνο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να μεταφέρει στην καγκελάριο τις θέσεις τις ελληνικής κυβέρνησης- ενώ παραμένει ανοιχτή και η διαπραγμάτευση με την τρόικα- ενώ η γερμανική πλευρά ξεκαθαρίζει πως πρόκειται για μία ενημερωτική συνάντηση και όχι για συνάντηση διαπραγματεύσεων. Το είπαν τα πλέον θεσμικά χείλη, ο εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ο οποίος διευκρίνισε ότι η επισήμανσή του γίνεται «σε περίπτωση που υπάρχουν λανθασμένες προσδοκίες».

Η ίδια η Άνγκελα Μέρκελ, πάντως, έστειλε μήνυμα στήριξης στις ελληνικές προσπάθειες αναφερόμενη στις «απολύτως αξιοσημείωτες» μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώνει η Sueddeutsche Zeitung στο Βερολίνο επανέλαβε την επιθυμία του Βερολίνου να ξανασταθεί η χώρα σύντομα στα πόδια της και έκανε ειδική αναφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα, «ενώ πριν από λίγο καιρό δεν το περίμενε κανείς» και συχνά είχαν εκφραστεί επιφυλάξεις, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Der Handelsblatt», η «Η Καγκελάριος δεν είναι διατεθειμένη να αναμιχθεί στην διένεξη που υπάρχει στο πλαίσιο του εν εξελίξει ελέγχου για τους μεταρρυθμιστικούς όρους» ενώ γίνεται λόγος για «διαμάχη της Ελλάδας με την τρόικα», η οποία «σκιάζει την επίσκεψη στην Μέρκελ».

«Η απάντηση της Μέρκελ είναι προβλέψιμη: θα επαινέσει τις προσπάθειες των Ελλήνων, θα τονίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναγνωρίζει τις μεγάλες θυσίες και μετά θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση της Αθήνας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί να ελπίζει σε παραχωρήσεις», συνεχίζει το άρθρο και αναφέρεται στο γεγονός ότι «ήδη στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Οκτωβρίου η κυρία Μέρκελ είχε θέσει γρήγορα τέρμα σε μία συνομιλία με τον Πρωθυπουργό, παραπέμποντάς τον στην τρόικα. «Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζάιμπερτ τόνισε ότι η Καγκελάριος χαίρεται για την επίσκεψη Σαμαρά», σημειώνεται.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι «στο Βερολίνο υπάρχει εκνευρισμός από τις διαρκείς καθυστερήσεις στις συνομιλίες με την τρόικα» και αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση «συνεχίζει να αποδίδει το φταίξιμο στην κυβέρνηση της Αθήνας και όχι στους ελεγκτές».

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς θα βρίσκεται στο Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα ταξιδεύει για Βρυξέλλες, για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Όσο για την τρόικα, αναχώρησε χθες από την Αθήνα σημειώνοντας για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά πως 
«ικανοποιητική πρόοδος έχει σημειωθεί, αλλά μερικά ζητήματα παραμένουν σε εκκρεμότητα». Οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: