Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Σείεται και πάλι η Ελλάδα από σεισμούς


Σείεται και εκ' νέου όλη σχεδόν η Ελλάδα από σεισμικές δονήσεις που ξεπερνάνε και τα 4 Ρίχτερ. Προμήνυμα ενός ισχυρού σεισμού ή απλοί σεισμοί ;; Είναι δυστυχώς που κάτι κανένας ακόμα και οι σεισμολόγοι, δεν μπορούν να απαντήσουν. Η Αθήνα τους τελευταίους μόνο μήνες, έχει κουνηθεί πάνω από 5 φορές, από σεισμούς που σημειώθηκαν τόσο σε διπλανούς νομούς όπως η Φθιώτιδα, όσο και από σεισμούς που έγιναν μέσα στο ίδιο το λεκανοπέδιο της Αττικής. Η Κρήτη φαίνεται φέτος να έχει την πρωτιά στους σεισμούς, μιας και δεκάδες είναι οι σεισμοί που ξεπερνάνε τα 4 Ρίχτερ, ενώ εκατοντάδες, ναι καλά διαβάζετε, εκατοντάδες είναι οι σεισμοί που ξεπερνάνε τα 3 Ρίχτερ.

Τις τελευταίες ημέρες, σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ, στην ανατολική Πελοπόννησο, στο βόρειο Αιγαίο, στην Φθιώτιδα, στην βόρεια Εύβοια αλλά και στην Κρήτη, έχουν προβληματίσει έντονα σεισμολόγους τόσο της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Ο προβληματισμός είναι σαφής. Προβληματίζονται για το αν πρόκειται για προσεισμούς οι οποίοι θα δώσουν σε κάποιο σημείο της χώρας μας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έναν πολύ μεγάλο σεισμό ή αν απλά είναι μεμονωμένα συμβάντα πράγμα που υποστηρίζουν κιόλας και δεν είναι προσεισμοί.

Είτε στην μία είτε στην άλλη πάντως περίπτωση, καλό θα ήταν εμείς από την πλευρά μας να έχουμε τον νου μας, ότι άσχετα του ότι ζούμε στην 6η στον κόσμο πιο σεισμογενή χώρα, θα πρέπει να είμαστε και ανάλογα προετοιμασμένοι να δεχόμαστε και τους σεισμούς της. Τα 3 πιο ενεργά ρήγματα αυτή την στιγμή στην Ελλάδα, είναι νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης και στην Φθιώτιδα και την περιοχή της βόρειας Εύβοιας. Είναι 3 ρήγματα που καθημερινά δίνουν σεισμούς 2-3 Ρίχτερ, ενώ πιο σπάνια οι σεισμογράφοι καταγράφουν δονήσεις που αγγίζουν ή ξεπερνούν τα 4 Ρίχτερ.

Όλα αυτά φυσικά που σας αναφέρουμε και για το που σημειώνονται οι σεισμοί, είναι καταγεγραμμένα από τους σεισμογράφους, τους σεισμολόγους και τους χάρτες σεισμών του γεωδυναμικού ινστιτούτου και του πανεπιστημίου Αθηνών. Τέλος να αναφέρουμε ότι φέτος θεωρείται η πιο σεισμογενής χρονιά των τελευταίων τουλάχιστον 4-5 ετών, μιας και έχουμε τις περισσότερες καταγραφές σεισμών άνω των 4 και 5 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: