Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Ένα «ποδήλατο-φάντασμα» στην μνήμη του Γιώργου Ζήση, που εγκατέλειψε ασυνείδητος οδηγός!



Κάθε χρόνο η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη είναι παγκοσμίως αφιερωμένη στα θύματα τροχαίων.Φέτος λόγω της επετείου του Πολυτεχνίου  οι εκδηλώσεις για την "Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων" σε Αθήνα, Θεσ/νίκη, Χανιά, Ηράκλειο, Πάτρα, Ιωάννινα κ.λπ. θα πραγματοποιηθούν αύριο  Κυριακή 24 Νοεμβρίου. Στα Γιάννενα,τα μέλη του ομίλου φίλων ποδηλάτου,απευθύνουν κάλεσμα για μαύρη ποδηλατοπορεία, κάλεσμα μνήμης για τα θύματα τροχαίων, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε σχέση με τα τροχαία «εγκλήματα».Η αυριανή ποδηλατοπορία μάλιστα ,είναι αφιερωμένη στην μνήμη τουΓιώργου Ζήση,ο οποίος έχασε την ζωή του,το πρωί της 11ης Ιουλίου,μετά από  τροχαίο,όταν ασυνείδητος οδηγός τον εγκατέλειψε στην οδό Γεωργίου Παπανδρέου,στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων.

Το «ποδήλατο-φάντασμα» του Γιώργου
Σήμερα οι φίλοι του αδικοχαμένου πιλότου Γιώργου Ζήση,τοποθέτησαν στο σημείο που ο ασυνείδητος οδηγός τον χτύπησε και τον εγκατέλειψε,το ποδήλατο του,το οποίο έβαψαν εξ' ολοκλήρου με λευκό χρώμα.Τα «ποδήλατα-φαντάσματα» είναι μικρά μνημεία για ποδηλάτες που σκοτώθηκαν ή χτυπήθηκαν στο δρόμο. Ενα ποδήλατο βάφεται όλο λευκό και κλειδώνεται σε μια κολόνα του δρόμου κοντά στην περιοχή της σύγκρουσης, συνοδευόμενο από μια μικρή πλάκα.

Χρησιμεύουν ως υπενθύμιση μιας τραγωδίας και ως μια σιωπηλή δήλωση υποστήριξης των δικαιωμάτων των ποδηλατών. Η ιδέα πρωτοξεκίνησε από τον
Πάτρικ Βαν Τούιν, έναν μηχανικό ποδηλάτων στο Σαν Λιούις, ο οποίος τοποθέτησε το 2003 ένα «ποδήλατο-φάντασμα» στον τόπο ενός δυστυχήματος.Για εκείνους που δημιουργούν και τοποθετούν τα μνημεία, ο θάνατος ενός ποδηλάτη είναι σαν να συμβαίνει στους ίδιους. «Ταξιδεύουμε όλοι στους ίδιους δρόμους που δεν είναι ασφαλείς και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους ίδιους κινδύνους· θα μπορούσε εύκολα να είναι ο οποιοσδήποτε από εμάς» γράφουν στην ιστοσελίδα τους (ghostbikes.org). «Κάθε φορά λέμε ότι ελπίζουμε να μη χρειαστεί να το κάνουμε ξανά - όμως παραμένουμε δεσμευμένοι να φτιάχνουμε αυτά τα μνημεία για όσο καιρό χρειάζονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: