Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Συμβολικό λουκέτο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου

Συμβολική αναστολή της λειτουργίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ,τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, αποφάσισε η έκτακτη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: "Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε έκτακτη συνεδρίασή της, 22 -11-2013, μετά από διεξοδική συζήτηση επί του θέματος της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, αποφάσισε: Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του. 

Η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του. 

Με τη διαθεσιμότητα του συνόλου των υπαλλήλων φύλαξης, των υπαλλήλων του τεχνικού κλάδου και των υπόλοιπων κατηγοριών του προσωπικού, δημιουργείται μια σειρά από αδυναμίες φύλαξης και συντήρησης των υποδομών του Ιδρύματος. Με την απομάκρυνση από το Ίδρυμα της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων Η/Υ (15 στους 17 υπάγονται σε διαθεσιμότητα) το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων θα βρίσκεται σε αδυναμία να διεκπεραιώσει σημαντικές διοικητικές λειτουργίες (εγγραφές φοιτητών, επιλογές μαθημάτων, διανομή συγγραμμάτων, μισθοδοσίες κ.ά.). 

Για τους ίδιους λόγους, η αποχώρηση πολλών διοικητικών υπαλλήλων από γραμματείες των Τμημάτων και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

Όλες οι παραπάνω δυσμενείς και καταστροφικές συνέπειες αναμένεται να ενταθούν από την τρίτη, κατά σειρά περικοπή, κατά 15% του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που από 17 εκατομμύρια το 2010 θα καταλήξει το 2014 σε 6 εκατομμύρια ευρώ. Ο συνδυασμός όλων αυτών των δυσμενών εξελίξεων για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας, οδηγεί το Ίδρυμά μας σε διάλυση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σε ιδιωτικοποίηση. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συνεχίζει τον αγώνα του, εμμένοντας στην προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της διαθεσιμότητας και την εργασιακή αποκατάσταση όλων των υπαλλήλων που πλήττονται από αυτήν. 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπαρίσταται, με κάθε τρόπο, στον δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων για την ακύρωση της δεύτερης διαθεσιμότητας και την προσωπική αποκατάστασή τους. 

Εκφράζοντας την αγανάκτηση του συνόλου της Πανεπιστημιακής κοινότητας «αναστέλλει συμβολικά» τη διοικητική λειτουργία του Ιδρύματος, τη Δευτέρα 25/11/2013, και απευθύνεται στην κοινωνία και τους πολίτες, τα παιδιά των οποίων σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, καθώς και σε όλους τους αρμόδιους φορείς της πόλης, να στηρίξουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. 

Καλούμε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα να διαφυλάξει τις κατακτήσεις για το μέλλον του Ιδρύματος με συνοχή και συναίνεση, παρόλα τα προβλήματα που προκύπτουν συνεχώς από την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. 

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ενώνει τη φωνή του, σε συνεργασία με τα άλλα Ιδρύματα της χώρας που πλήττονται σήμερα, για ακύρωση της διαθεσιμότητας και για προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. 

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι ταυτόχρονα πρέπει να διασφαλιστούν οι βασικές λειτουργίες του Ιδρύματος, κατά την κρίσιμη περίοδο, για την προστασία της περιουσίας του Πανεπιστημίου και για την αποφυγή κινδύνων απώλειας πόρων, προστασίας της φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, γραμματείες Τμημάτων) κ.λπ. "

Δεν υπάρχουν σχόλια: