Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: «Βόμβα» από την Goldman Sachs


Μπορεί η 17η Οκτωβρίου να μην είναι η ημέρα «ταβάνι» για το αμερικανικό χρέος, όπως ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης στην... άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ φαίνεται πως έχει όντως διορία έως τις 15 Νοεμβρίου. Σε πρώτη φάση τα υψηλά καθημερινά έσοδα από τη φορολογία δίνουν μια μικρή ανάσα στον Μπαράκ Ομπάμα και το επιτελείο του, όμως σύμφωνα με την Goldman Sachs η 15η Νοεμβρίου είναι η ημερομηνία όπου οι υποχρεώσεις του αμερικανικού κράτους θα είναι μεγαλύτερες από τα έσοδά του.

Όπως μεταδίδει το Fox News, τα καθημερινά έσοδα του κράτους των ΗΠΑ από τη φορολογία είναι μεγαλύτερα από τις αντίστοιχες πληρωμές που έχει να κάνει, γεγονός που σημαίνει πως η 18η του μήνα δεν θα βρει τη χώρα χρεοκοπημένη.

Όσο η κυβέρνηση επιλέγει να πληρώνει τους πιστωτές της, τότε, ακόμα και αν δεν τα βρουν Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στη λειτουργία της κυβέρνησης. Βέβαια, πρέπει να ξεπεραστούν κάποια νομικά προβλήματα, όπως αυτό τού να δίδεται προτεραιότητα στις πληρωμές ομολόγων παρά σε άλλες, ενώ και το σύστημα πληρωμών του Υπουργείου Οικονομικών δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη (το λογισμικό του).

Ωστόσο, η Goldman Sachs εκτιμά ότι η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 15η Νοεμβρίου, καθώς τότε υπολογίζεται πως τα ομόλογα που πρέπει να πληρωθούν θα ξεπεράσουν τις φορολογικές εισπράξεις του κράτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: