Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

“Χείμαρρος” ο Σερ Άλεξ στην αυτοβιογραφία του


Άγνωστες πτυχές της θρυλικής καριέρας του στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκάλυψε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μέσω της αυτοβιογραφίας του. Αναλυτικά, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στην παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του προέβη σε αποκαλύψεις για: 

-τις τάσεις φυγής του Ρούνεϊ: «Ο Ρούνεϊ, όντως ήρθε στο γραφείο μου αμέσως μετά τη νίκη επί της Άστον Βίλα και την κατάκτηση του τίτλου, για να μου εκφράσει την επιθυμία του να αποχωρήσει από τον σύλλογο. Το θέμα της φυσικής του κατάστασης μας απασχόλησε πολύ πέρυσι και ήταν ο λόγος για τον οποίο αρκετές φορές βρέθηκε στον πάγκο». 

-την… οδηγία του Ρούνεϊ να πάρει τον Εζίλ το 2010: «Του είπα ότι δεν είναι δική του δουλειά να πει ποιον θα πρέπει να πάρουμε». 

-τη σχέση του με τον Ρόι Κιν: «Μια φιγούρα μέσα στα αποδυτήρια που μπορούσε να... τρομάξει ακόμα κι εμένα. H γλώσσα του, ήταν το πιο ισχυρό του όπλο. Με αυτό, δημιούργησε πολλά προβλήματα στα αποδυτήρια με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, ανοίγοντας μάλιστα κόντρα και με τον Ρίο Φέρντιναντ, λέγοντας πως ο Άγγλος στόπερ "πίστευε πως είναι σταρ επειδή πληρωνόταν καλά κι έπαιζε καλά 20 λεπτά κόντρα στην Τότεναμ". Μετά την αποχώρησή του από την ομάδα, με βρήκε για να μου ζητήσει συγγνώμη, αλλά η σχέση μας χάλασε ξανά έπειτα από νέα σχόλια και των δύο». 

-τη συνεργασία με τον Φαν Νίστελροϊ: «Ο Ρουντ, με έβρισε όταν κάθισε στον πάγκο, τον τελικό του Λιγκ Καπ απέναντι στη Γουίγκαν, το 2006, επειδή δεν τον είχα επιλέξει για την ενδεκάδα. Η συμπεριφορά του, την τελευταία χρονιά της παρουσίας του στην ομάδα, δεν ήταν σωστή και ήθελα να φύγει από τη Γιουνάιτεντ. Όπως κι έγινε. Το 2010, πάντως, με πήρε τηλέφωνο για να ζητήσει συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε». 

-το επεισόδιο με το… παπούτσι που πέταξε στον Μπέκαμ: «Ήμασταν στα αποδυτήρια. Ανάμεσα σε μένα και τον Ντέιβιντ, υπήρχε σειρά από παπούτσια. Πάνω στην ένταση, ο Ντέιβιντ έβρισε κι εγώ κινήθηκα προς το μέρος του. Πάνω στον βηματισμό μου, χτύπησα ένα παπούτσι και αυτό πήγε στο πρόσωπό του και τον χτύπησε λίγο πάνω απ' το μάτι. Κατευθείαν σηκώθηκε με άγριες διαθέσεις και με πλησίασε, αλλά τον σταμάτησαν οι υπόλοιποι συμπαίκτες του. Του φώναξα "κάθισε κάτω. Απογοήτευσες την ομάδα και τους συμπαίκτες σου". Την επόμενη μέρα, η ιστορία κυκλοφόρησε στον Τύπο και ήταν η μέρα που εισηγήθηκα την πώλησή του. Είπα πως "από τη στιγμή που έβαλε τον εαυτό του πάνω από τον προπονητή, πρέπει να φύγει"». 

-τη συνεργασία με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ: «Ενώ ο Κιν έφυγε γιατί νόμιζε πως ήταν ο προπονητής, ο Μπέκαμ έπρεπε να φύγει γιατί νόμιζε πως είναι σημαντικότερος από τον προπονητή. Έχασε την ευκαιρία να γίνει παίκτης κορυφαίας κλάσης. Ποτέ του δεν έγινε τέτοιος. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για μένα είναι ότι ερωτεύτηκε τη Βικτόρια και αυτό άλλαξε τα πάντα. Φαντάζομαι πως είχε το βλέμμα του στο Χόλιγουντ, γιατί δεν είχε κανέναν ποδοσφαιρικό λόγο να πάει στις ΗΠΑ». 

-την πίτσα που του πέταξαν αφότου έβαλε τέλος στο αήττητο 49 αγώνων της Άρσεναλ: «Ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ ήρθε στα αποδυτήρια και μου είπε ότι ο Βενγκέρ νόμιζε ότι εγώ τον προσέβαλα. Τότε βγήκα έξω και φώναξα “Αρσέν, άσε ήσυχους τους ποδοσφαιριστές μου”. Το αμέσως επόμενο πράγμα, ήταν η… προσγείωση ενός κομματιού πίτσα στο πρόσωπό μου. Πίστευα ότι το έκανε ο Φάμπρεγκας, αλλά ποτέ δεν έμαθα και δεν ήμουν σίγουρος. Έπειτα από αυτή τη μέρα, υπήρξε τεράστιο χάσμα ανάμεσα σε μένα και τον Αρσέν, μέχρι τον ημιτελικό του Champions League, το 2009. Τότε, ο Βενγκέρ μας κάλεσε στο δωμάτιό του μετά το παιχνίδι και μας έδωσε συγχαρητήρια». 

-τη σχέση με τον Αρσέν Βενγκέρ: «Οι σχέσεις μας είναι πλέον καλές, αλλά κάποια εποχή είχε την αίσθηση ότι κανένας αντίπαλος δεν θα πρέπει να κάνει τάκλιν στους παίκτες του». 

-την απώλεια του τίτλου από τη Μαν. Σίτι το 2012: «Απ' όλα τα άσχημα που συνέβησαν στην καριέρα μου στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τίποτα δεν συγκρίνεται με την απώλεια του τίτλου το 2012». 

-τον Ρομπέρτο Μαντσίνι: «Ο Μαντσίνι “τσαλάκωσε” το πρεστίζ του όταν δέχθηκε ξανά πίσω στην ομάδα τον Κάρλος Τέβες έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο είχε συμπεριφερθεί το 2011 στο παιχνίδι με τη Μπάγερν Μονάχου. Ο τρόπος με τον οποίο τον αποδέχθηκε, έδειξε… απόγνωση». 

-τη Λίβερπουλ: «Από τη Λίβερπουλ, λείπουν ακόμα οχτώ παίκτες για να... διεκδικήσει τον τίτλο. Ο Στίβεν Τζέραρντ είναι... δύναμη στο χώρο του κέντρου, αλλά όποτε αντιμετώπιζε τους Κιν και Σκόουλς, παρέπαιε». 

-τον Ράφα Μπενίτεθ: «Η Λίβερπουλ του Ράφα Μπενίτεθ ήταν η ομάδα με τη λιγότερη φαντασία! Το λάθος που έκανε ο Ισπανός, ήταν πως μετέτρεψε την αντιπαλότητα των ομάδων μας σε προσωπική. Από τη στιγμή που το έκανε αυτό, δεν είχε καμία τύχη». 

-την κίνηση των παικτών της Λίβερπουλ να στηρίξουν τον Σουάρες μετά τη ρατσιστική επίθεση στον Εβρά: «Αυτή ήταν η πιο γελοία κίνηση που θα μπορούσε να έχει κάνει ένας σύλλογος του μεγέθους της Λίβερπουλ». 

-την εθνική Αγγλίας: «Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να αναλάβω την Αγγλία. Μου πήρε... δέκα δευτερόλεπτα να αρνηθώ την πρόταση, όταν μου έγινε. Φανταστείτε να γυρνούσα στη Σκοτία και να ήμουν ο προπονητής της εθνικής ομάδας της Αγγλίας… Δύσκολο να καταλάβεις πως λειτουργεί η FA και ποιο από όλα αυτά τα άτομα αποφασίζουν». 

-τη συνεργασία με τον Κριστιάνο Ρονάλντο: «Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι ο πιο χαρισματικός ποδοσφαιριστής που έχω γνωρίσει κι έχω συνεργαστεί. Όταν είχε πλησιάσει η στιγμή της αποχώρησής του, κάναμε μια αντρίκεια συμφωνία. Πήγα, τον βρήκα και του είπα πως δεν έπρεπε να φύγει έπειτα από τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε ο Καλντερόν στο θέμα της απόκτησής του. “Ξέρω ότι θέλεις να πας στη Ρεάλ, αλλά θα προτιμούσα να σε… πυροβολήσω παρά να σε πουλήσω αυτή τη στιγμή. Αν συνεχίσεις να παίζεις όπως το κάνεις και έρθει μια σπουδαία πρόταση, τότε έφυγες…” του είχα πει». 

-τον Μάικλ Όουεν: «Η Λίβερπουλ έχει ευθύνη για τα προβλήματα του Όουεν. Τον "έκαψε" με τόσα πολλά παιχνίδια και δεν μπορούσε να τον διαχειριστεί σωστά. Μετανιώνω που δεν έκανα κίνηση για να τον πάρουμε στη Γιουνάιτεντ όταν έφυγε από το Μέρσεϊσαϊντ για να πάει στη Νιούκαστλ». 

-τον Όουεν Χάργκριβς: «Όταν τον πήρα στη Γιουνάιτεντ, κάτι δεν μου πήγαινε καλά... Αποδείχθηκε σκέτη καταστροφή». 

-τον Μαρκ Μπόσνιτς: ««Ήταν πολύ κακός επαγγελματίας. Σάρωνε όλο το μενού κι έτρωγε τα πάντα… σαν άλογο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: