Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Παραμένει στόχος ο πανελλήνιος εορτασμός της Εθνικής Επετείου στο Καλπάκι


Με το βάρος της ιδιαίτερης σημασίας που λαμβάνει στη σημερινή συγκυρία για τη χώρα μας ο αγώνας κατά του φασισμού και του ναζισμού, πραγματοποιούνται και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των ηρώων του Έπους του ’40, στο Καλπάκι.Τα «Καλπάκια 2013» πραγματοποιούνται στο φυσικό χώρο των μαχών και κορυφώνονται με την εντυπωσιακή αναπαράσταση την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.Οι φετινές εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επισκέψεις σχολείων στο Πολεμικό Μουσείο, που έχουν ξεκινήσει από τις 18 Οκτωβρίου, αλλά και καταθέσεις στεφάνων στο Χάνι Δελβινακίου και στον τύμβο της Γκραμπάλας, του δήμου Ζαγορίου. Αναλυτικά, οι εκδηλώσεις ξεκινούν το Σάββατο 26 Οκτωβρίου στο Χάνι Δελβινακίου, όπου στις 6:15 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Στις 7 το απόγευμα θα ακολουθήσει εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Δελβινακίου, την οποία θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης.Την κύρια ομιλία θα κάνει ο φιλόλογος – συγγραφέας Ν. Υφαντής με θέμα: «Η ιστορική σημασία του αγώνα του 1940».Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου όπως κάθε χρόνο πραγματοποιείται ο κύριος εορτασμός της επετείου για το Έπος του ’40. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους πεσόντες ήρωες ξεκινούν στις 5:15 μ.μ. στο Μνημείο του Μαχητή όπου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσουν προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Μετά το χαιρετισμό του Δημάρχου Πωγωνίου Κ. Καψάλη θα ακολουθήσει η ομιλία από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλο Αλμπάνη.Η εντυπωσιακή αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου θα ξεκινήσει στις 6:15 μμ. και θα ολοκληρωθεί λίγο πριν τις 7 το απόγευμα.

Οι εκδηλώσεις της ημέρας θα ολοκληρωθούν στο κλειστό γυμναστήριο Καλπακίου, στις 7:30 μ.μ. όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τίτλο «Άξιον Εστί» Οδυσσέα Ελύτη με την υψίφωνο Άννα Παπαδοπούλου και την ορχήστρα της 8ης Μεραρχίας Πεζικού υπό την διεύθυνση του Ταγματάρχη Κ. Μαργώνη, με την συνεργασία του σκηνοθέτη, ηθοποιού και πρώην διευθυντή του ΔΗΠΕΘΙ Γ. Νάκου. 

Τα Καλπάκια 2013 συνδιοργανώνουν η Περιφέρεια Ηπείρου, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η VIIIη Μεραρχία, η Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου και το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.Στο Δήμο Ζαγορίου, στον ιστορικό τόπο της Γκραμπάλας, «κλείνουν» οι επετειακές εκδηλώσεις την Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Στις 11:30 το πρωί θα γίνει η έπαρση της σημαίας και θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.Στις 12:30 το μεσημέρι θα γίνει σύντομη ιστορική αναφορά στη μάχη της Γκραμπάλας.Τις παράλληλες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Ζαγορίου, η Περιφέρεια Ηπείρου, το Δημοτικό Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η Ομοσπονδία Ενώσεων και Αδελφοτήτων Πωγωνίου, η Ένωση Δελβινακιωτών Αθήνας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δελβινακίου.

«Βαριά κληρονομιά»
Οι επετειακές εκδηλώσεις, πέρα από την τιμή προς τους πεσόντες, αποτελούν μία ακόμη ευκαιρία υπενθύμισης του αιτήματος της περιοχής να αποτελεί τον τόπο του κύριου εορτασμού της Εθνικής Επετείου για ολόκληρη τη χώρα.Ο στόχος αυτός παραμένει όπως σημείωσε ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης αναφερόμενος στις εκδηλώσεις.«Είναι για μας βαριά κληρονομιά και ιερή παρακαταθήκη να τιμάμε τον αγώνα όλων αυτών που θυσιάστηκαν για ελευθερία, ανεξαρτησία, εθνική συμφιλίωση και εθνική ενότητα. Θέλω να πιστεύω ότι επιτελούμε το χρέος μας μέσα από τις εκδηλώσεις αυτές και αναδεικνύουμε το όραμα και τη θυσία των προγόνων μας. Παραμένει ως στόχος ο κύριος εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου να γίνεται στο Καλπάκι. Ελπίζουμε να ανοίξουν τα αυτιά τους οι υπεύθυνοι και να μας ακούσουν», σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: