Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Αδιέξοδο και πάλι εκλογές;


«Η καλύτερη τιμωρία για την Άγγελα Μέρκελ θα ήταν να κέρδιζε την αυτοδυναμία – τότε θα ήταν η ίδια... αποκλειστικά υπεύθυνη για ό,τι θα συμβεί», έλεγε στέλεχος του SPD την επομένη των εκλογών, όταν πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι η πρώτη πόρτα που θα χτυπούσε η Καγκελάριος θα ήταν η δική τους. Οι συζητήσεις των τελευταίων δύο ημερών αναδεικνύουν τα αδιέξοδα στην προσπάθεια συνεννόησης που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα, αλλά ακόμη και το σενάριο των επαναληπτικών εκλογών.

«Η Μέρκελ δεν μπορεί να συνεργαστεί με τους Πράσινους, αλλά είναι και υπερβολικά ισχυρή για τους Σοσιαλδημοκράτες», έγραφε χθες το περιοδικό “Stern”, σε μια ανάλυση που μπορεί να αποδειχθεί προφητική. Την προηγούμενη φορά που συμμάχησαν μαζί της, κατά την περίοδο 2005-2009, η Καγκελάριος θριάμβευσε και οι ίδιοι καταποντίστηκαν, φθάνοντας στις εκλογές με το χειρότερο ποσοστό της ιστορίας τους.

Αυτή τη φορά έλαβαν απλώς το δεύτερο χειρότερο ποσοστό τους και βρίσκονται ενώπιον σοβαρού ενδεχόμενου να υπονομεύσουν και το μακροπρόθεσμο μέλλον τους. Η κρίση αργά ή γρήγορα θα πλήξει –έστω ηπιότερα – και την ίδια την Γερμανία και, αν το SPD συγκυβερνά και έχει μάλιστα υποχρεώσει την Καγκελάριο σε κάποιες παραχωρήσεις, θα είναι πολύ εύκολο να χρεωθεί την ευθύνη και βεβαίως να συνεχίσει να χάνει ψηφοφόρους προς τα αριστερά, όπου πλέον θα βρίσκεται η ισχυροποιημένη “Die Linke”.

Δεν είναι λοιπόν λίγοι εκείνοι οι οποίοι συνιστούν στην ηγεσία του SPD να μην συμμετάσχει σε κυβέρνηση υπό την Άγγελα Μέρκελ. Ούτε αυτό ωστόσο θα είναι εύκολο, καθώς το κόμμα που θα χρεωθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις δύσκολα θα επιβιώσει από μια νέα εκλογική αναμέτρηση. Το βέβαιο είναι ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν υψηλότερα ανταλλάγματα, τόσο στα εσωτερικά θέματα, όπως η φορολογία των πλουσίων, όσο και στα ευρωπαϊκά, όπου το SPD ζητά χαλάρωση της λιτότητας και ενέσεις ανάπτυξης, μαζί με πολιτικές ενίσχυσης της απασχόλησης. Και δεν θα πρέπει να αποκλείεται η ηγεσία του κόμματος να ζητήσει την έγκριση των μελών του προκειμένου να συμμαχήσει με την κυρία Μέρκελ, η οποία, όπως αποδείχθηκε, «καταβροχθίζει» εχθρούς και φίλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: