Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Η Μέρκελ βλέπει ατύχημα στην Αθήνα 2013


Διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο επιμένουν ότι η πραγματική ανησυχία του επιτελείου της κας Μέρκελ -η οποία θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι θα διαδεχθεί τον εαυτό της στις 23 Σεπτεμβρίου- δεν βρίσκεται στο πως θα γίνει η διαχείριση του υπερβάλλοντος ελληνικού χρέους, αλλά στο κατά πόσο οι αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας θα διασφαλίσουν ένα σταθερό συνομιλητή για την τρόικα μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Τα νέα για τις πολιτικές εντάσεις που κορυφώνονται στην Αθήνα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές παρακολουθούνται με πολλή προσοχή στο Βερολίνο, σε καθημερινή βάση. Οι δίαυλοι ενημέρωσης λειτουργούν σε υψηλούς ρυθμούς, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Η αξιολόγηση μάλιστα της κοινοβουλευτικής σταθερότητας της δικομματικής κυβέρνησης φαίνεται να απασχολεί σε καθημερινή βάση όλες τις πηγές ενημέρωσης που διαθέτει η γερμανική κυβέρνηση, πέραν των αναφορών του ελληνικού Τύπου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα σταθερό συνομιλητή στην Αθήνα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις εξαιρετικά κρίσιμες επιλογές που θα πρέπει να γίνουν στην Ευρωζώνη ενόψει και των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014, με την Ελλάδα να έχει την ευρωπαϊκή προεδρία.

Μεταξύ αυτών είναι και το πως ακριβώς η Ευρώπη θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θεωρείται κομβικό στοιχείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Ήδη η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί από τον Ιούλιο υπό την εποπτεία του κ. Όλι Ρεν και στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την καταγραφή των εναλλακτικών προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχει κάνει τον πρώτο κύκλο εκτιμήσεων χωρίς να έχει ακόμα διαρρεύσει τίποτα προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα πρόσωπα που συνθέτουν την Επιτροπή προδιαθέτουν για επιλογές οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη κατά κύριο λόγο τους προσανατολισμούς της Γερμανίας.

Αν αυτό παραμείνει ως τελική κατεύθυνση επιλογών, σημαίνει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα είναι μία διαδικασία μεγάλης επιμήκυνσης, μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης και δημιουργίας ενός μηχανισμού διασφάλισης των δανειστών με "εθνικές εγγυήσεις".

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε είχαν αναφερθεί και οι πρόσφατες προτάσεις των Γερμανών βιομηχάνων για την δημιουργία ενός Ταμείου κρατικής περιουσίας ως εγγύηση του χρέους.

Σε κάθε περίπτωση, η επικαιρότητα της επανεξέτασης της αποτελεσματικότητας του ΤΑΙΠΕΔ τον Σεπτέμβριο -μετά και την αναγκαστική παραίτηση του κ. Σταυρίδη- φαίνεται να διευκολύνει και να δικαιολογεί τις σχετικές διαδικασίες για τις οποίες η τρόικα έρχεται τον Σεπτέμβριο με ολόκληρο φάκελο προτάσεων...

Δεν υπάρχουν σχόλια: