Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Τα Γιάννενα έγιναν «Πόλη Χωρίς Σύνορα». Δυναμική και θερμή η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμα της οργάνωσης

Από τις 10 Ιουνίου τα Γιάννενα μεταμορφώθηκαν σε μια πόλη «Χωρίς Σύνορα» που έστειλε ένα δυνατό μήνυμα κατά των διακρίσεων, ένα μήνυμα αλληλεγγύης προς τους ασθενείς που περιθάλπουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα/Médecins Sans Frontières (MSF) σε όλο τον κόσμο. Δέκα εκδηλώσεις, 40 εθελοντές, 300 υπογραφές για τη μόνιμη εκστρατεία της οργάνωσης «Κάτω τα χέρια από τα φάρμακα» και η δημιουργική συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα δρώμενα σηματοδότησε τη δυναμική έναρξη της καμπάνιας «Πόλεις Χωρίς Σύνορα» στην πόλη των Ιωαννίνων. Όσοι βρέθηκαν στο φεστιβάλ Photometria γνώρισαν τους ‘Αόρατους’, μια ταινία παραγωγής Javier Bardem, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα θύματα των ξεχασμένων ασθενειών και των ένοπλων συγκρούσεων, ενώ απέκτησαν «Πρόσβαση στη ζώνη κινδύνου» μέσα από την ομότιτλη ταινία σε αφήγηση Daniel Day-Lewis που τους έφερε κοντά στα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις στην προσπάθειά τους να παρέχουν βοήθεια στις πιο επικίνδυνες ζώνες του πλανήτη. Την εμπειρία της ιατρικής, ανθρωπιστικής δράσης στην πρώτη γραμμή ε! ίχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι βρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο των Σφαγείων, που φιλοξένησε το installation «Δεν είμαστε αόρατοι», συνομιλώντας αμέσως μετά την προβολή στον εσωτερικό χώρο με τον εθελοντή των MSF Θανάση Σπυράτο.


Μεγάλη επιτυχία γνώρισε η ανοιχτή συζήτηση για την πρόσβαση στα φάρμακα στον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννιτών με τον εκπρόσωπο των MSF, Απόστολο Βεΐζη και την Πρόεδρο του Συλλόγου Σταυρούλα Τσιάρα. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη σημασία των γενόσημων σε μια χώρα σε κρίση όπως η Ελλάδα και οι MSF κατέθεσαν τη δική τους εμπειρία μέσα από την μόνιμη εκστρατεία για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με πολύ ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις από τον κ. Νικόλαο Κάτσιο, Αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου, την κυρία Μάρθα Παπαδοπούλου, εκπρόσωπο του Ερυθρού Σταυρού και την κυρία Νατάσα Μπέγκα, πρόεδρο  ΕΛΕΠΑΠ. Τη συζήτηση παρακολούθησαν και πολλοί φοιτητές της πόλης με αμείωτο ενδιαφέρον.

Οι MSF βρέθηκαν και στην τοπική μονάδα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ, όπου όλα τα μέλη της κοινότητας παρακολούθησαν την παρουσίαση για το έργο της οργάνωσης θέτοντας άκρως ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τις προκλήσεις και τα όρια της ανθρωπιστικής δράσης.


Με μουσική και δράση πλημμύρισαν και κεντρικοί δρόμοι της πόλης. Με την υποστήριξη του Δήμου Ιωαννιτών, της ομάδας capoeira Copanhia Pernas Pro Ar, του Δημοτικού Ωδείου Ιωαννίνων και των φοιτητών Ιατρικής HELMSIC, οι εθελοντές των MSF ενημέρωσαν τον κόσμο για τις δράσεις της οργάνωσης στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο και συγκέντρωσαν υπογραφές για τη στήριξη της εκστρατείας «Ευρώπη, Κάτω τα Χέρια από τα Φάρμακα».

Παράλληλα, «οι Γιατροί του Βασιλιά και οι Φρικαλέοι δράκοι» του Ευγένιου Τριβιζά ζωντάνεψαν το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα» όπου μικροί αλλά και μεγάλοι φίλοι ήρθαν σε επαφή με το έργο των MSF μέσα από την ανατρεπτική ιστορία που έγραψε ο αγαπητός σε όλους μας παραμυθάς αποτυπώνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο τους δράκους της φτώχιας, της πείνας και του πολέμου και τους ατρόμητους ιππότες της φροντίδας, της παρηγοριάς και της ελπίδας που βοηθούν όλο τον κόσμο.

Τέλος, όσοι φίλοι βρέθηκαν στο Art Café «Θυμωμένο Πορτραίτο» ‘επισκέφτηκαν’ μέσα από το φακό επτά φωτογράφων του πρακτορείου Noor/Apeiron τις παραγκουπόλεις του Πορτ-ο-Πρενς, της Ντάκα, του Καράτσι, του Ναϊρόμπι, του Γιοχάνεσμπουργκ, της Γουατεμάλα Σίτι και της Τεγουσιγάλπα. Στον ίδιο χώρο φιλοξενείται μέχρι τις 23 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας από τις παραγκουπόλεις της Ντάκα (Μπαγκλαντές), του Καράτσι (Πακιστάν), του Ναϊρόμπι (Κένυα), του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότιο Αφρική) και του Πορτ Ο Πρενς (Αϊτή).

Ευχαριστούμε θερμά το Δήμο Ιωαννιτών, το φεστιβάλ Photometria, τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης «Ρόδα», το Art Cafè Θυμωμένο Πορτραίτο, την ομάδα Companhia Pernas Pro Ar, το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων, την Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής Helmsic για την υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: