Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ώρα μηδέν για την κυβέρνηση! Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα αποφασίσουν "συμβιβασμό" ή πρόωρες εκλογές


Η πιο κρίσιμη ώρα για τη χώρα και το μέλλον της τριτοκομματικής κυβέρνησης έφτασε με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς να είναι έτοιμοι να κάτσουν στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου, με τις παρασκηνιακές ενέργειες και στα τρία κόμματα να έχουν κορυφωθεί και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών να είναι πιο ορατό απο κάθε άλλη φορά. Ήδη η πλευρά του Αντώνη Σαμαρά επεξεργάζεται εναλλακτικές προτάσεις για την ΕΡΤ, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ το συντομότερο δυνατόν και έτσι να ικανοποιηθούν κάποια ζητήματα που έχουν θέσει οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. 

Σε αυτή τη συμβιβαστική λύση, πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως βοηθήσει σε αυτό και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Πληροφορίες από νομικούς κύκλους αναφέρουν πως το ΣτΕ ενδεχομένως να κάνει δεκτή εν μέρει την πρόταση των εργαζομένων, γεγονός που σημαίνει πως θα επανέλθει κανονικά το σήμα της ΕΡΤ στους τηλεοπτικούς δέκτες. Αλλά σύμφωνα με τις διαρροές από νομικούς κύκλους ίσως προταθεί αλλαγή της υπουργικής απόφασης, προκειμένου να επαναλειτουργήσει η ΕΡΤ με προσωπικό ασφαλείας. 

Ωστόσο, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι μόνο η ΕΡΤ, αλλά με αφορμή την κρατική ραδιοτηλεόραση τέθηκε και το θέμα του τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης ζητώντας οι δύο κυβερνητικοί εταίροι νέα προγραμματική συμφωνία ή και ανασχηματισμό. 

Πάντως, το κλίμα δεν είναι καθόλου καλό για το μέλλον της τριτοκομματικής κυβέρνησης, καθώς τις τελευταίες ημέρες οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι αντάλλαξαν λόγια βαριά, κάτι που ίσως να δημιουργεί τετελεσμένο για την κυβέρνηση. 

Στο πρώτο στρατόπεδο, ο Αντώνης Σαμαράς επιμένει στην αμετακίνητη θέση του για κλείσιμο της ΕΡΤ και δεν φαίνεται διατεθειμμένος να αλλάξει κάτι εκτός φυσικά από τη συμβιβαστική λύση που παρουσίασε η οποία ενδεχομένως να έχει κι άλλες αλλαγές, προκειμένου να ικανοποιήσει κάποια αιτήματα Βενιζέλου και Κουβέλη. 

Στην άλλη πλευρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συνεχίζουν να επιμένουν στις θέσεις τους και δεν δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν οτιδήποτε εάν δεν επαναλειτουργήσει και φύγει το μαύρο από τις οθόνες της ΕΡΤ. 

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών να ζητήσει την άμεση ανάκληση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και την αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, αλλά με ανοιχτή τη δημόσια τηλεόραση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να καταθέσει πρόταση στο Μαξίμου για τις 2.000 απολύσεις από το δημόσιο και όχι από την ΕΡΤ. 

Στο τρίτο στρατόπεδο, η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιθυμεί να προχωρήσουν σε πρόωρες εκλογές, αλλά δηλώνουν πως σε μία τέτοια περίπτωση την ευθύνη θα την έχει ο Αντώνης Σαμαράς. Φυσικά, ο κ. Κουβέλης θα επιμείνει στο άνοιγμα της ΕΡΤ και εν συνεχεία να γίνει η αναδιάρθρωση του οργανισμού. Ωστόσο, πληθαίνουν οι φωνές και στη ΔΗΜΑΡ για εξεύρεση λύσης ή συμβιβασμό και σε καμία περίπτωση να μην τραβηχτεί το σχοινί και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: