Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Τα τελευταία λόγια του Τσάβες: Δε θέλω να πεθάνω, μη μ’ αφήσετε να πεθάνω!


Ήθελε απελπισμένα να ζήσει. Και το έλεγε μέχρι την τελευταία στιγμή. «Δε θέλω να πεθάνω. Σας παρακαλώ μη με αφήσετε να πεθάνω» ήταν τα τελευταία λόγια του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.  Καθώς η Βενεζουέλα θρηνεί το θάνατό του, έρχονται στο φως οι τελευταίες στιγμές του Ούγκο Τσάβες. Ο 58χρονος Τσάβες πέθανε το μεσημέρι (ώρα Βενεζουέλας) της 5ης Μαρτίου από καρδιακή προσβολή. Η καρδιά του δεν άντεξε μετά από τέσσερις εγχειρήσεις για να απαλλαγεί από τον καρκίνο.  «Δε μπορούσε να μιλήσει. Αλλά ψέλλισε: δε θέλω να πεθάνω. Σας παρακαλώ μη με αφήσετε να πεθάνω» είπε ο στρατηγός Χοσέ Ορνέγα στο Associated Press. Ήταν, όπως υποστήριξε, ένας από τους ανθρώπους που έζησαν τις τελευταίες στιγμές του Τσάβες. 

Ισπανικό δημοσίευμα: Η οικογένεια αποφάσισε να του αποσυνδέσει τη μηχανική υποστήριξη 

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας ABC γράφει ότι ο Τσάβες δεν πέθανε στο στρατιωτικό νοσοκομείο της Βενεζουέλας, αλλά στην Κούβα, όπου μεταφέρθηκε εκτάκτως για θεραπεία την περασμένη Παρασκευή! Πηγές που δεν κατονομάζονται αποκάλυψαν στην εφημερίδα ότι ο Τσάβες μεταφέρθηκε ξανά στην Αβάνα υπό άκρα μυστικότητα κι εκεί άφησε την τελευταία του πνοή.

Η ABC υποστήριξε πως ο 58χρονος Τσάβες πέθανε όταν η οικογένειά του αποφάσισε να τον αποσυνδέσει από τα μηχανήματα υποστήριξης. Και για να στηριχθεί αυτό, η εφημερίδα γράφει πως κανείς από τους υπουργούς του δεν ήταν δίπλα του, στις τελευταίες του στιγμές. 

Η Βενεζουέλα έχει κηρύξει επταήμερο πένθος για το θάνατο του προέδρου της. Η σορός του εκτίθεται ήδη σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Καράκας και η κηδεία του θα γίνει την Παρασκευή. 

Κάθε ώρα μέχρι τη στιγμή της ταφής του θα ακούγονται κανονιοβολισμοί προς τιμήν του. 

Το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν το φέρετρό του ξεκίνησε από το στρατιωτικό νοσοκομείο για το παρεκκλήσι της Στρατιωτικής Ακαδημίας, χιλιάδες κόσμου βγήκε στους δρόμους για να τον αποχαιρετίσει. Και χρειάστηκαν επτά ολόκληρες ώρες για να φτάσει η σορός του στο παρεκκλήσι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: