Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Αυστηρές ποινές ακόμη και ισόβια για τους εμπόρους


Παρεμβάσεις που αυστηροποιούν την ποινική αντιμετώπιση κατηγορουμένων για εμπορία ναρκωτικών, επέφερε στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά ο υπουργός ...
Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, ενώ παράλληλα άφησε αναλλοίωτη τη βασική «φιλοσοφία» του όλου νομοσχεδίου που προβλέπει πρόληψη, θεραπεία, απεξάρτηση και κοινωνική επανένταξη εθισμένων ατόμων.
Πλέον, σε κατηγορουμένους για εμπορία ναρκωτικών η Δικαιοσύνη θα μπορεί να επιβάλλει και ισόβια κάθειρξη ακόμη αν είναι εξαρτημένοι! Το νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά που - υπερψηφίστηκε κατ΄ άρθρο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής – περιλαμβάνει όμως και άλλες ρυθμίσεις που μεταξύ άλλων, θεσπίζουν την ποινή των ισοβίων για ληστείες με βαρύ οπλισμό, καθιερώνουν το θεσμό του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς και προβλέπουν την επιβολή χρηματικών ποινών σε δωροδοκηθέντες υπαλλήλους.
O,τι αφορά τα ναρκωτικά, οι αλλαγές που επέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης προβλέπουν:

- Ποινή κάθειρξης έως 6 ετών για όποιον διακινεί μικροποσότητες ναρκωτικων με σκοπό να εξασφαλίσει την κάλυψη των καθημερινών ατομικών του αναγκών χρήσης.

- Φυλάκιση τουλάχιστον 6 μηνών και χρηματική ποινή από 500 μέχρι 50.000 ευρώ για όποιον διαφημίζει τη χρήση ναρκωτικών.

- Φυλάκιση τουλάχιστον 5 μηνών και χρηματική ποινή από 1.000 ευρώ μέχρι και 15.000 ευρώ και στέρηση από 2 έως 5χρονια της άδειας οδήγησης και διπλώματος για όποιον οδηγεί ή κυβερνά πλωτό, χερσαίο ή εναέριο μεταφορικό μέσο υπό την επίδραση ναρκωτικών.

- Φυλάκιση πέντε μηνών για τον χρήστη. Προβλέπεται όμως ότι μπορεί και να μην τιμωρηθεί εφόσον το δικαστήριο κρίνει ότι η πράξη του ήταν περιστασιακή.

- Αποποινικοποίηση των ειδών που πωλούνται σε καταστήματα τύπου «Kanabis shop» (προϊόντα για την κατασκευή των οποίων έχει χρησιμοποιηθεί το φυτό της ινδικής κάνναβης).

- Ορισμό του εθνικού συντονιστή για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών τον Πρωθυπουργό. Ο εθνικός συντονιστής θα έχει θητεία πέντε ετών και θα προεδρεύει της εθνικής επιτροπής σχεδιασμού και συντονισμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Οι άλλες διατάξεις

Ακόμη, στο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά εμπεριέχονται διατάξεις που προβλέπουν:

-Ισόβια για τους δράστες ληστειών που φέρουν βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ, πυροβόλα όπλα, κ.λπ.).
-Θέσπιση του εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς.
- Δίκες – εξπρές για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΔΕΚΟ, τραπεζικών υπαλλήλων, κ.λπ.). Επίσης, προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή χρηματικής ποινής στο 50πλάσιο του ωφελήματος που αποκομίζουν από παράνομη συναλλαγή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: