Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ε.Ε. - ΔΝΤ: Απειλούν με κατάσχεση λογαριασμών όσων χρωστούν στο Δημόσιο

Σημαντικές αποκλίσεις στους στόχους της φορολογικής διοίκησης, που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών, καταγράφει έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.) με θέμα:
"Κατάσταση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και εξέταση του ΦΠΑ", η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Οι αποστολές ΔΝΤ/ΕΕ του Απριλίου και του Ιουλίου, ο βαθμός επίτευξης των περισσότερων στόχων της φορολογικής διοίκησης είναι χαμηλότερος από τα αναμενόμενα επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, από τα 10 σημαντικά μέτρα, τα πέντε (που σχετίζονται με την ολοκλήρωση ελέγχων και την είσπραξη οφειλών), δεν πέτυχαν τους εξαμηνιαίους τους στόχους με μεγάλα περιθώρια απόκλισης. Αναμένεται μάλιστα ότι δεν θα πετύχουν τους στόχους που έχουν καθορισθεί για τα τέλη Δεκεμβρίου με παρόμοιες ή μεγαλύτερες αποκλίσεις.
Προκειμένου να βελτιωθούν οι επιδόσεις στους τομείς αυτούς, προτείνονται τα εξής:
- Να κατάσχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί όσων χρωστούν στο Δημόσιο
- Να δημιουργηθεί σύστημα αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου
- Να συσταθεί ακόμα και τηλεφωνικό κέντρο (call center) που θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες για τα χρέη τους
Παράλληλα, η αποστολή συμπέρανε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ σημειώνοντας ότι τα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης είναι λίγα.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικροεπιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα περίπου 2,3% σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικροεπιχειρήσεων.
Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στη ζώνη του ευρώ είναι σήμερα μόλις κάτω από 25,000 ευρώ. Η αποστολή συμπέρανε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ. Υπάρχουν μόνο λίγα μέτρα για τον εντοπισμό και την πρόληψη απάτης ΦΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: