Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί πρέπει να συγκεντρώνουμε αποδείξεις και το 2013

Αν δεν μαζέψεις αποδείξεις θα πληρώσεις περισσότερο φόρο. Αυτό είναι το νέο δόγμα της Εφορίας για το 2013, καθώς προβλέπεται ότι όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα χάνουν την έκπτωση φόρου εάν δεν προσκομίζουν αποδείξεις. Οι μισθωτοί που έχουν υψηλότερα εισοδήματα, πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο,  και δεν δικαιούνται έκπτωση φόρου θα πληρώνουν προσαύξηση εφόσον δεν παρουσιάζουν αποδείξεις.

Σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε ότι το μέτρο θα ισχύσει από την πρωτοχρονιά του 2013 και θα αφορά αποδείξεις που θα υποβληθούν στις δηλώσεις εισοδήματος οι οποίες θα κατατεθούν το 2014.
Για την έκπτωση των 2.100 ευρώ που αντικαθιστά το αφορολόγητο, θα εξακολουθήσει να υπάρχει υποχρέωση συλλογής αποδείξεων στο 25% του εισοδήματος.
Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 2.500 ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν πως η ποινή για το ποσό που δεν θα καλύπτεται με αποδείξεις θα είναι πολύ πιο βαριά, καθώς αντί του φόρου 10% που ίσχυε έως τώρα, θα ισχύσει συντελεστής ποινής 22%, που είναι και ο πρώτος συντελεστής της νέας κλίμακας. Μέχρι σήμερα όποιος δεν συγκέντρωνε το 25% του εισοδήματος σε αποδείξεις, έπρεπε να καλύψει τη διαφορά  με έναν επιπλέον φόρο 10% επί του ποσού που δεν κατάφερε να συγκεντρώσει σε αποδείξεις.
Με βάση τη νέα φορολογική κλίμακα, η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ θα χορηγείται ολόκληρη για εισοδήματα έως 21.000 ευρώ και θα μειώνεται σταδιακά (μείωση 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ στο εισόδημα) μέχρι τις 42.000 ευρώ, όπου και θα μηδενίζεται.
Επομένως, για να έχουν την έκπτωση τα παραπάνω εισοδήματα, θα πρέπει να προσκομίζονται οι αντίστοιχες αποδείξεις.
Από ότι έγινε γνωστό, αυτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 42.000 ευρώ, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν έχουν την έκπτωση των 2.100 ευρώ, θα υποχρεούνται και αυτοί να συγκεντρώνουν αποδείξεις, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί αν θα ισχύσει και σε αυτήν την περίπτωση ο συντελεστής 25% και αν θα έχουν και αυτοί την ίδια ποινή.
Επίσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, δεν θα ισχύσει το μέτρο της συλλογής αποδείξεων, καθώς οι συγκεκριμένες ομάδες δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.
Όπως, όμως, διευκρινίστηκε, από το 2013 θα εκπίπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: