Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε θαλάσσιο ερπετό που «θα έκανε τον τυραννόσαυρο να κλάψει»

Είναι επίσημο: το αρχαίο θαλάσσιο ερπετό Pliosaurus funkei που κυριαρχούσε στις θάλασσες πριν 150 εκατομμύρια χρόνια είναι νέο είδος, άγνωστο μέχρι σήμερα. Το ζώο ξεπερνούσε έφτανε σε μήκος τα 12 μέτρα, ενώ το κρανίο του μόνο είχε μήκος δυο μέτρα. Μάλιστα υπολογίζεται ότι το δάγκωμά του ήταν τέσσερις φορές ισχυρότερο από αυτό του Τυραννόσαυρου Rex. «Ήταν οι κορυφαίοι θηρευτές της θάλασσας», δήλωσε ο Δρ. Patrick Druckenmiller, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα και επικεφαλής της μελέτης. «Είχαν δόντια που θα έκαναν τον Τ. Rex να κλαίει», προσέθεσε.

Η έρευνα

Έπειτα από πολλά χρόνια ανάλυσης ενός σκελετού που ανακαλύφθηκε το 2006 στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, στον Αρκτικό Ωκεανό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα απολιθώματα ανήκουν σε νέο είδος θαλάσσιου ερπετού, που ονομάστηκε Pliosaurus funkei και ανήκει στην οικογένεια των πλειοσαύρων.

Οι πλειόσαυροι έζησαν πριν 160 εκατ. με 145 εκατ. χρόνια, κατά την Ιουρασική περίοδο.

Είχαν κοντό λαιμό και τέσσερα άκρα που θυμίζουν κουπιά και τους επέτρεπαν να κολυμπούν στη θάλασσα με μεγάλη ταχύτητα. Ο κορμός τους έμοιαζε με δάκρυ.

Το πιθανότερο είναι ότι το νέο είδος έζησε πριν 145 εκατ. χρόνια και τρεφόταν με πλησιόσαυρους, ερπετά με μακρύ λαιμό και μικρό κεφάλι.

Όπως προέκυψε από την έρευνα ο P. Funkei είχε μακρύτερα μπροστινά άκρα συγκριτικά με τους υπόλοιπους πλειόσαυρους. Διαφορές επίσης εντοπίστηκαν στο σχήμα των σπονδύλων και στα κενά των δοντιών.

Στα πρώτα στάδια των ερευνών τους, το 2008, οι επιστήμονες είχαν εκτιμήσει ότι ο P. Funkei (που μέχρι σήμερα ονομαζόταν θηρευτής Χ από τον άγνωστο Χ), είχε μήκος 15 μέτρα.

Τελικά στην τελευταία τους μελέτη κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το φοβερό ερπετό πρέπει να ήταν κάπως μικρότερο, ωστόσο και πάλι ξεπερνά σε μήκος τον κορυφαίο σύγχρονο θηρευτή, την φάλαινα δολοφόνο, που φτάνει τα εννιά μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: