Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

"Σφάζονται" τα Υπουργεία για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα

Πριν στεγνώσει το μελάνι από την τελευταία ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης (ΥΠ.ΕΘ.Α.) που ορίζει υπεύθυνο το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τα καπνοβιομηχανικά προΐόντα αλλά και την διάθεση αυτών από το υφιστάμενο δίκτυο περιπτέρων –καπνοπωλείων, τρέξανε να τοποθετηθούν τα διάφορα ¨ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ! Βγήκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε ) ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Σκορδάς και δήλωσε αυθαίρευτα και ανευθυνουπεύθυνα ότι τα καπνοβιομηχανικά προΐόντα καθώς και ο Ελληνικός Τύπος θα πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ!

Το οξύμωρο της όλης υπόθεσης είναι ότι αυτές οι δηλώσεις έγιναν κάτω από ατμόσφαιρα πανικού και βεβιασμένα ,όταν γνωρίζει ειδικά ο κ.Σκορδάς αλλά και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης κ.Κομνηνός ότι υπάρχουν εν εξελίξει διαβουλεύσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών ,Υγείας και Οικονομικών ,όσον αφορά θέματα εξειδικευμένα που αφορούν την διάθεση των καπνοβιομηχανικών προΐόντων στο καταναλωτικό κοινό.

Πολλά ερωτηματικά αφήνει η δημόσια τοποθέτηση του κ.Σκορδά πρώτα να ανακοινώσει την τοποθέτηση των καπνοβιομηχανικών προΐόντων στα σουπερμάρκετ και μετά να συγκαλέσει όπως ο ίδιος δηλώνει διαβούλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο άμεσο προσεχές διάστημα .

Δηλαδή κ. Σκορδά, χωρίς να γνωρίζετε το θέμα κάνετε δηλώσεις και μετά θα ακούσετε την τοποθέτηση των καπνοβιομηχανιών και του υφιστάμενου δικτύου χονδρεμπόρων –λιανοπωλητών ;

κ. Σκορδά ,τι προσπαθείτε να μας πείσετε ; Ποιος σας υποκίνησε ή ενδεχομένως σας παρέσυρε να κάνετε τέτοιες δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ και ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω ;

Σε συνεχείς οχλήσεις ερωτήσεων της Ομάδας Δράσης (Τρόΐκα –Ομάδα Ράχενμπαχ) για την Ελλάδα όσον αφορά τα καπνοβιομηχανικά προΐόντα γιατί δεν δίνετε απαντήσεις αφού κατέχετε το θέμα αλλά όπου μας βολεύει ανακοινώνουμε ότι έχουμε πιέσεις από την Τρόΐκα για απελευθέρωση καπνικών προΐόντων;

Eίναι σίγουρο ότι η Τρόΐκα σας πιέζει προς την κατεύθυνση της απελευθέρωσης όταν στην Ευρωπαΐκή και παγκόσμια αγορά το συγκεκριμένο προΐόν και επάγγελμα είναι κλειστό!!!

Επιτέλους, ας πέσουν οι μάσκες και ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη του.

Θα πρέπει να καταλάβουν όλα τα συναρμόδια Υπουργεία που ασχολούνται με τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα ότι είναι θέμα εξειδικευμένο και πάνω από όλα ισχύουν οι νομοθεσίες της Ευρωπαΐκής Ένωσης και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ( Π.Ο.Υ)

Εν’ όψει όλων αυτών των εξελίξεων θα πρέπει ….

Άμεσα όλες οι καπνοβιομηχανίες –αντιπροσωπείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβουν μέσω των συλλογικών τους οργάνων (ΣΕΚ ,ΕΣΚΕΕ) ή οι ίδιες δημόσια θέση αν υποστηρίζουν το υφιστάμενο δίκτυο διανομής και να πάψουν πλέον να τηρούν στάση σιωπής ή παρασκηνιακών υποσχέσεων .

Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός και δεν μπορούν όλοι να το παίζουν Πατριάρχες και Παπατζήδες ταυτόχρονα .

Το ίδιο θα πρέπει να πράξουν και όλα τα Σωματεία χονδρεμπορίου & λιανεμπορίου ταυτόχρονα .

Εν κατακλείδει ,θα πρέπει όλοι να σκεφτούν ότι τα γεγονότα τα οποία είχαμε πριν 3 χρόνια περίπου, σήμερα φαίνονται ξεκάθαρα!

Οι αλλοδαπών συμφερόντων καπνοβιομηχανίες συμμετείχαν στην ουσία με τον δικό τους τρόπο στο να φθάσει η χώρα σε αυτή την κατάντια που είναι σήμερα. (Δ.Ν.Τ. -συρρίκνωση ποσοστών καπνοβιομηχανικών προΐόντων για λιανεμπόριο –υπέρμετρη φορολόγηση –χαμηλές ονομαστικές τιμές ).

Ας πάψουν επιτέλους να κρύβονται όλοι πίσω από το δάχτυλο τους διότι εάν γίνει εφαρμογή αυτής της αυθαίρετης δήλωσης του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ.Σκορδά, 80.000 οικογένειες θα βρεθούν στον δρόμο άνεργοι εν μια νυχτί.

Το μήνυμα είναι ένα: ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΑΥΤΙΛΟΜΕΝΟΥΣ- ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΡΥΦΤΟΎΛΙ ΟΙ ΓΕΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΙΔΙΑΜΑΤΑ

ΤΕΡΜΑ ΤΟ ΠΛΑΓΙΩΣ, ΥΠΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΕΙΩΣ!!!

" Ξεκινά διάλογος για αλλαγές
Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα μπορούν να κάνουν τα καταστήματα

Εκπτώσεις τέσσερις φορές το χρόνο θα έχουν δικαίωμα να πραγματοποιούν τα εμπορικά καταστήματα. Για το θέμα θα ξεκινήσει διαβούλευση με όλους τους φορείς της αγοράς το αμέσως προσεχές διάστημα, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς. Το συγκεκριμένο μέτρο θα περιλαμβάνεται στους νέους κανόνες καλής λειτουργίας της αγοράς.

Η πρόταση που έχει γίνει από την αγορά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός, να επιτρέπονται οι εκπτώσεις από το πρώτο Σάββατο του Ιανουαρίου σε ό,τι αφορά στις χειμερινές εκπτώσεις και από το πρώτο Σάββατο Ιουλίου σε ό,τι αφορά στις θερινές και η διάρκειά τους θα προσδιοριστεί μέσα από διάλογο και θα κυμαίνονται μεταξύ 4 και 6 εβδομάδων. Επίσης, θα επιτρέπονται δύο ενδιάμεσα 10ήμερα εκπτώσεων το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Αναφορικά με την πώληση του γάλακτος πρώτης βρεφικής ηλικίας και τη δυνατότητα πώλησης στα σούπερ μάρκετ, ο υφυπουργός σημείωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση το αμέσως προσεχές διάστημα ασχέτως της εκδίκασης της υπόθεσης από το ΣτΕ. Η απόφαση αυτή για νέα νομοθετική ρύθμιση κρίθηκε αναγκαία, καθώς η τιμή πώλησης του συγκεκριμένου προϊόντος από τη στιγμή που βγήκε η προσωρινή απόφαση του ΣτΕ το καλοκαίρι αυξήθηκε 20%, δηλαδή επέστρεψε στην προηγούμενη τιμή του.

Για την ίδρυση επιχειρήσεων δεύτερης ευκαιρίας ορίζεται ότι χωρίς να σταματάει η απαίτηση του ασφαλιστικού φορέα για χρέη του επιχειρηματία εν τούτοις δίνεται η δυνατότητα στον επιχειρηματία να δραστηριοποιηθεί εκ νέου εάν χρωστά οφειλές μέχρι ενός ύψους που δεν θεωρείται ποινικό αδίκημα.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε συνοπτικά εκ νέου σε όσα αλλάζουν στους κανόνες της αγοράς και όπως σημείωσε ενσωματώνονται στο τελικό κείμενο τα εξής:

Μη καταβολή αντιτίμου από τον πελάτη, εάν δεν έχει εκδοθεί απόδειξη πληρωμής.

Επιτρέπεται η πώληση καπνικών προϊόντων και εφημερίδων, περιοδικών από τα σούπερ μάρκετ.

Στους τιμοκαταλόγους και στις αποδείξεις σε καταστήματα εστίασης και αναψυχής προβλέπεται η αναγραφή της τελικής τιμής προ και μετά ΦΠΑ, ενώ θα αναγράφεται και το δικαίωμα μη πληρωμής στον τιμοκατάλογο.

Δεν θα χρεώνεται χωρίς προηγούμενη έγκριση - ενημέρωση του καταναλωτή οτιδήποτε τιμολογείται π.χ. ψωμί, νερό.

Θα υπάρχει εκτίμηση για το κόστος εργασίας στην προσφορά παροχής υπηρεσιών που λαμβάνει ο καταναλωτής.

Ελλατώνονται τα επιτρεπόμενα βάρη στα χύμα προϊόντα, εφόσον δεν υπάρχει το κόστος της συσκευασίας.

Λαμβάνονται σειρά μέτρων για να μην εξαπατάται ο καταναλωτής από πειραγμένες αντλίες υγρών καυσίμων. Μεταξύ των μέτρων αυτών είναι ο έλεγχος σε όλα τα στάδια μεταφοράς και εμπορίας υγρών καυσίμων και η ευθύνη όχι μόνο του πρατηριούχου αλλά και της εταιρείας εμπορίας, του εξουσιοδοτημένου συνεργείου ελέγχου και του κατασκευαστή των αντλιών για την ορθή λειτουργία της αντλίας.

Ολοκληρώνεται το αμέσως προσεχές διάστημα η αλλαγή του Αγορανομικού Κώδικα μια νομοθεσία από το 1946. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εξειδίκευση των προστίμων για παραβάσεις στην αγορά ανάλογα με τη στάθμιση του αδικήματος και της ζημιάς που επιφέρει σε καταναλωτές και αγορά.

Όπως είπε ο υφυπουργός, με τις ρυθμίσεις αυτές οι οποίες έχουν σταλεί στην ΕΕ για έγκριση σε βάθος χρόνου θα υπάρξουν μειώσεις στις τιμές. Επίσης, ο κ.Σκορδάς απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα της πώλησης «ληγμένων» προϊόντων ανέφερε ότι εάν υπάρξει εισήγηση του επιστημονικού συμβουλίου του ΕΦΕΤ θα αλλάξει η νομοθεσία εκ νέου."

Δεν υπάρχουν σχόλια: