Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Εξοικονομούμε χρήματα ανακυκλώνοντας


Όλοι ξέρουμε ότι η ανακύκλωση είναι καλή ιδέα. Αλλά το να πετάς ένα πλαστικό μπουκάλι σε ένα κάδο ανακύκλωσης φαίνεται τόσο απλό... που είναι εύκολο να παραβλέψει κανείς το πόσο σημαντικό είναι. Για να αποδείξει το πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει πραγματικά η ανακύκλωση στον πλανήτη, το Earth911 αποσυνέθεσε 10 συνηθισμένα υλικά προκειμένου να δείξει πόση ενέργεια, νερό και άλλες φυσικές πηγές ενέργειας μπορούν να εξοικονομηθούν μέσω της ανακύκλωσης. Ένα από αυτά είναι το αλουμίνιο. Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν εκατομμύρια μεταλλικά κουτιά με ποτά κάθε χρόνο. Το θετικό είναι ότι το αλουμίνιο μπορεί να ανακυκλωθεί και να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή νέων δοχείων.

Πέρυσι οι Αμερικανοί ανακύκλωσαν περίπου 61 δισεκατομμύρια κουτάκια τύπου αναψυκτικών εξοικονομώντας ενέργεια εφάμιλλη 17 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Φτιάχνοντας νέα προϊόντα από ανακυκλωμένο πλαστικό απαιτεί μόνο τα 2/3 της ενέργειας που χρειάζεται για να τα φτιάξεις από ακατέργαστα υλικά.

Η ενέργεια που συντηρείται πετώντας ένα πλαστικό μπουκάλι σε ένα μπλε κάδο μπορεί να τροφοδήτησει μια λάμπα ισχύος 60 watt για έξι ώρες ή ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή για 25 λεπτά.

Μια άλλη πηγή ενέργειας μπορεί να προκύψει από την ανακύκλωση του λαδιού κινητήρα. Στις ΗΠΑ αγοράζονται κάθε χρόνο περίπου 600 εκατ. γαλόνια.

Αν ανακυκλώσεις απλά δύο γαλόνια λαδιού για κινητήρα μπορείς να έχεις ενέργεια στο σπίτι σου για μαι ημέρα, να ζεστάνεις 48 γεύματα σε φούρνο μικροκυμάτων, να στεγνώσεις τα μαλλιά σου τουλάχιστον 200 φορές, να καθαρίζεις με ηλεκτρική σκούπα το σπίτι για τουλάχιστον 15 μήνες ή να έχεις το ηλεκτρικό ρεύμα που χρειάζεται η τηλεόραση για να λειτουργεί συνεχόμενα επί μια βδομάδα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: