Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Μάχη στο νήμα για το Λευκό Οίκο προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις


Όλα για όλα καλούνται να τα δώσουν οι δύο υποψήφιοι για την αμερικανική προεδρία, καθώς σχεδόν ένα δεκαήμερο πριν τις εκλογές εμφανίζονται στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις: Ο Ρόμνεϊ προηγείται με μία μονάδα έναντι του Ομπάμα σε δημοσκόπηση του Reuters -ακριβώς η αντίστροφη εικόνα της ίδιας δημοσκόπησης πριν από μόλις δύο ημέρες. Έτσι, σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων που δημοσιεύεται την Πέμπτη, ο Ρόμνεϊ προηγείται πλέον με 47% έναντι του Ομπάμα, ο οποίος λαμβάνει το 46%.  Την Τρίτη, ο Ομπάμα έπαιρνε στην ίδια δημοσκόπηση 47% και ο Ρόμνεϊ 46%. Η διαφορά είναι στα όρια του στατιστικού λάθους.

Στην τελευταία δημοσκόπηση, ο Ρόμνεϊ έχει μεγαλύτερο προβάδισμα μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, η ψήφος των οποίων θα είναι ιδιαίτερασημαντική την ημέρα των εκλογών.
Το 37% αυτών δήλωσαν ότι θα επέλεγαν τον Ρόμνεϊ αν οι εκλογές διεξάγονταν την Τετάρτη και το 31% θα επέλεγαν τον Ομπάμα. Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων, περίπου το 20%, δηλώνουν ότι είναι ακόμη αναποφάσιστοι ή μπορεί να αλλάξουν γνώμητις επόμενες ημέρες.

Μαραθώνιοι των υποψηφίων σε πολιτείες-κλειδιά

Τα επιτελεία των δύο στρατοπέδων έχουν ανεβάσει ταχύτητα καθώς ο αγώνας μπαίνει στην τελική ευθεία: Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε την Τετάρτη τέσσερις πολιτείες και ο Μιτ Ρόμνεϊ «μόλις» τρεις πολιτείες, τη Νεβάδα, την Αϊόβα και το Οχάιο.

Ο Ομπάμα ξεκίνησε πρώτα από την Αϊόβα, πριν πάει στο Ντένβερ, την Καλιφόρνια και τέλος στην πολιτεία του Λας Βέγκας. «Θα μείνουμε άγρυπνοι όλη τη νύχτα» είπε σε ομιλία του στους συγκεντρωμένους ψηφοφόρους του στην Αϊόβα.

Την Πέμπτη, ο Ομπάμα πρόκειται να επισκεφτεί τη Φλόριδα, τη Βιρτζίνια και το Οχάιο, ενώ αναμένεται να μεταβεί στο Σικάγο, όπου και ψηφίζει, προκειμένου να επισκεφτεί το εκλογικό του κέντρο για να ρίξει τη ψήφο του στην κάλπη, δύο εβδομάδες νωρίτερα -μια διαδικασία όπου οι Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν μερικές μέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Εκπρόσωπος του Ομπάμα δήλωσε ότι «ο πρόεδρος θα είναι επί ποδός τις επόμενες δύο ημέρες, για να επισκεφτεί όσες περισσότερες πολιτείες είναι δυνατόν. Κάθε τηλεφώνημά του σε ψηφοφόρους μπορεί να κάνει στο τέλος τη διαφορά σε αυτές τις εκλογές όπου οι δύο ψηφοφόροι μάχονται στήθος με στήθος».

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικανών, ο Ρόμνεϊ διαπίστωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ρίνο της Νεβάδα ότι «η προεκλογική εκστρατεία του Ομπάμα ολισθαίνει και συρρικνώνεται. Ο πρόεδρος φαίνεται ότι δεν μπορεί να βρει ένα τρόπο να βοηθήσει τις αμερικανικές οικογένειες». 

«Η δική μας εκστρατεία είναι ένα αναπτυσσόμενο κίνημα που εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα και οι άνθρωποι αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργήσουμε ένα λαμπρό μέλλον για την αμερικανική οικογένεια, για κάθε οικογένεια σε αυτή τη μεγαλοπρεπή χώρα. Συνεχίζουμε με περισσότερη δύναμη και περισσότερη ενέργεια» σημείωσε ο Ρόμνεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: