Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

Μοναχοί αρνούνται την αυτοψία στο κτίσμα του Αντιπροσωπείου της Μονής Εσφιγμένου

Μοναχοί, που ανήκουν στην παλιά αδελφότητα της Μονής Εσφιγμένου, αρνήθηκαν σε εκπρόσωπο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚΕΔΑΚ,) να διενεργήσει αυτοψία σε κτίσμα του Αντιπροσωπείου της μονής, στις Καρυές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί μικροένταση. Στο Αντιπροσωπείο (κονάκι) εγκαταβιούν δύο ζηλωτές μοναχοί και άλλοι έξι, που ανήκουν στη νέα αδελφότητα, αλλά οι σχέσεις τους παραμένουν τεταμένες, ενώ το Δεκέμβριο του 2006 είχαν σημειωθεί μεταξύ τους και επεισόδια. Χθες, μηχανικός του ΚΕΔΑΚ επιχείρησε να μπει στο κονάκι και να πραγματοποιήσει αυτοψία, προκειμένου να γίνουν συντηρήσεις, αλλά οι ζηλωτές μοναχοί τον απομάκρυναν, φοβούμενοι ότι η αυτοψία αποτελούσε το πρόσχημα προκειμένου να τους απομακρύνουν από το Άγιο Όρος.

Στη συνέχεια, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμήρογλου, επιχείρησε να τους μεταπείσει, χωρίς αποτέλεσμα.

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου, στην οποία εγκαταβιούν 112 μοναχοί, με ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι δεν αναγνωρίζει «καμία δικαιοδοσία» των μοναχών της νέας αδελφότητας και ότι στις Καρυές έχουν μεταφερθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, προκειμένου να απομακρύνουν με τη βία τους δύο ζηλωτές μοναχούς από το κονάκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: