Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μαραθώνιος στους πάγους για τον άνθρωπο... χωρίς όρια

Στοίχημα με τον εαυτό του να αποδείξει ότι η ανθρώπινη θέληση μπορεί να ξεπεράσει οποιοδήποτε φυσικό εμπόδιο, όπως θερμοκρασίες που φτάνουν τους -90 βαθμούς Κελσίου, παγωμένες πλαγιές, χιονοθύελλες και 4 μήνες απόλυτου σκότους, έχει βάλει ο βετεράνος εξερευνητής από τη Μεγάλη Βρετανία Σερ Ράνουλφ Φάινς, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη διάσχιση της Ανταρκτικής τον χειμώνα! Ο 68χρονος θεωρείται από τα Ρεκόρ Γκίνες ως ο μεγαλύτερος εξερευνητής εν ζωή και μαζί με τους συνοδοιπόρους του θα περπατήσουν, εάν φυσικά πάνε όλα καλά, από τη ρωσική βάση στην περιοχή Νοβολαζαρέφσκαγια στις παγωμένες ακτές της Θάλασσας του Ρος, θα διανύσουν περπατώντας εν μέσω του ανταρκτικού χειμώνα, δηλαδή σε μια περίοδο έξι συνολικά μηνών, μια απόσταση 3.218 χιλιομέτρων, κάτι που κανένας άνθρωπος δεν έχει κάνει ποτέ ξανά.

Η αποστολή στην Ανταρκτική θα αποτελείται από τον Φάινς και άλλους πέντε και το ταξίδι τους θα ξεκινήσει στις 21 Μαρτίου, ημέρα που ξεκινάει ο χειμώνας στην πιο αφιλόξενη ήπειρο της Γης.

Μαζί τους θα έχουν και δύο μπουλντόζες 20 τόνων η καθεμία, οι οποίες θα μεταφέρουν συνολικά 140 τόνους προμηθειών που υπολογίζεται ότι χρειάζονται για τους έξι αυτούς παγερούς και ίσως φονικούς μήνες κατά τους οποίους θα βρίσκονται μακριά από κάθε πιθανή βοήθεια ή διάσωση.

Η ομάδα του θα ξεκινήσει από το Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ μέχρι τότε θα εκπαιδεύονται στον Αρκτικό κύκλο σε θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου. Ο Φάινς θέλει να προχωρήσει το σχέδιό του παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν έχει χειρουργηθεί για καρκίνο, έχει κάνει μπαϊπάς ύστερα από καρδιακή προσβολή που υπέστη κατά την πρώτη προσπάθειά του να ανέβει το Εβερεστ και έχει χάσει τα ακροδάχτυλα του ενός χεριού του, όταν αναγκάστηκε να τα κόψει από τα κρυοπαγήματα σε μια από τις περιπέτειές του. Μάλιστα αυτή τη φορά θα ταξιδέψει και χωρίς τον πιστό του σύντροφο στις περιπέτειές του, Μάικ Στράουντ, με τον οποίο ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που διέσχισαν την Ανταρκτική το καλοκαίρι χωρίς καμία υποστήριξη.

Τρέχει να προλάβει...

Σε δηλώσεις που έκανε ο ζωντανός θρύλος της εξερεύνησης κατά την παρουσίαση της νέας του περιπέτειας, ανέφερε ότι αυτό που τους κινητοποίησε και τελικά πήραν απόφαση να προχωρήσουν την αποστολή ήταν κάποιες φήμες ότι Νορβηγοί εξερευνητές ετοιμάζονται για το ίδιο ταξίδι.

Το να τους προλάβουν οι Νορβηγοί εξερευνητές δεν θα ήταν κάτι που θα ήθελε ο Φάινς, αφού αυτή ήταν και η μοίρα του ινδάλματός του, του εξερευνητή Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ, ο οποίος πέθανε στην Ανταρκτική κατά την επιστροφή του στη Μεγάλη Βρετανία, νικημένος από τον Νορβηγό εξερευνητή Ρόαλντ Αμουντσεν.

ΤΑ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ

Ο σερ Ράνουλφ Φάινς ασχολείται με την εξερεύνηση εδώ και 40 χρόνια. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που έχει κάνει τον περίπλου της Γης στον άξονα των πόλων, είναι επίσης ο πρώτος άνθρωπος που έχει διασχίσει την Ανταρκτική το καλοκαίρι χωρίς καμία απολύτως υποστήριξη και ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ανέβει στο Εβερεστ. Στην Κορυφή του κόσμου, όπως είναι γνωστό το Εβερεστ, ανέβηκε μόλις το 2009, σε ηλικία 65 ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: