Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Πιέσεις στο ευρώ λόγω αβεβαιότας για Ισπανία και Ελλάδα

Πτωτικά κινείται το ευρώ την Δευτέρα έναντι του δολαρίου εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί για την Ισπανία και την Ελλάδα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ράλι στο ευρώ από τα τέλη Ιουλίου, που ήταν αποτέλεσμα της ελπίδας για μια οικονομική ώθηση από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και την περαιτέρω χαλάρωση της Fed ενδέχεται να οδεύει στο τέλος του. «Νομίζω ότι το ράλι στο ευρώ τελείωσε», ανέφερε στο Reuters αναλυτής της Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.  Την ίδια ώρα πάνω από το ευρώ πλανάται και η αμφιβολία αναφορικά με το πότε η Ισπανία θα ζητήσει εξωτερική βοήθεια, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη αγοράς ισπανικού χρέους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Αργότερα αυτή την εβδομάδα η Μαδρίτη αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2013, τις νέες μεταρρυθμίσεις και τα αποτελέσματα των stress tests στις τράπεζες. Πιθανόν σύμφωνα με το Reuters όλα αυτά να προετοιμάζουν το έδαφος για μια ολική διάσωση.

Από την άλλη πλευρά η Ελλάδα ακόμα δεν έχει διασφαλίσει την συμφωνία για τα νέα μέτρα με την τρόικα, η οποία έφυγε από την Αθήνα αυτή την εβδομάδα πριν την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

Αναλυτικά, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,55% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στο $1,2907.

Δεν υπάρχουν σχόλια: