Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Κύπρος: Χειρότερα και από το 1974

Η ανεργία σήμερα στα ίδια επίπεδα με το 1975, λίγους μήνες δηλαδή μετά την τουρκική εισβολή - Το 1975 οι άνεργοι ήταν ελαφρώς λιγότεροι από ό,τι είναι σήμερα: 33.543 τότε, 33.951 σήμερα. ΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ στον αέρα όσα κατάφερε ο κυπριακός λαός μετά την εισβολή Σε μια κρίσιμη καμπή της οικονομικής της ιστορίας βρίσκεται η Κύπρος, για δεύτερη φορά, μετά το 1974. Τα στοιχεία και οι αριθμοί σχετικά με την ανεργία είναι εφιαλτικά και δείχνουν ότι η οικονομική κρίση έβαλε την Κύπρο σε ένα μακρύ τούνελ, το οποίο για να διανύσουν οι πολίτες, χρειάζεται περισσότερος χρόνος από όσος χρειάστηκε για να ορθοποδήσουν μετά την τραγωδία του 1974. Οι λόγοι που οδήγησαν στην κρίση μετά το 1974 είναι περισσότερο από εμφανείς. Η αιτία, όμως, της παρούσας οικονομικής κρίσης είναι εντελώς διαφορετική και χρήζει των ανάλογων χειρισμών.

Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι, σήμερα, η ανεργία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 1975, όταν ο κυπριακός λαός προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει από τις τραγικές συνέπειες της βάρβαρης τουρκικής εισβολής, να βρει το κουράγιο να ξαναστήσει από το μηδέν το νοικοκυριό του και να ψάξει μέσα στα ερείπια να βρει διέξοδο από την οικονομική καταστροφή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που πήραμε από το Υπουργείο Οικονομικών, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 1974, οι άνεργοι ήταν 4.118 άτομα, άντρες και γυναίκες. Το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, λόγω της εισβολής, κι έφτασε τα 59.200 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: