Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μπαϊράκι Βενιζέλου σε Σαμαρά για πρώτη φορά με αφορμή τα μέτρα

Εντονες επικρίσεις απέναντι στον κ.Σαμαρά απηύθυνε σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και άσκησε εφ' όλης της ύλης κριτική για πρώτη φορά στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης, παρότι διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά πως το ΠΑΣΟΚ δεν κρατάεi αποστάσεις από την κυβέρνηση, όπως κατηγορείται από ορισμένους. «Δεν την κάνουμε γυριστή για τις δεσμεύσεις των μέτρων ύψους 11,5 δισ.. Στήριξα και θα στηρίξω τον κ.Σαμαρά σε διεθνές επίπεδο» είπε χαρακτηριστικά.


Μάλιστα επιτέθηκε σε όποιους συνεχίζουν να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο λέγοντας «όποια τα λένε είναι ανενημέρωτοι και κάνουν τεράστιο λάθος, δεν θα μετακυλήσουμε το πρόβλημα στη ΝΔ».

Ο κ.Βενιζέλος έστειλε αυστηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ο κ. Σαμαράς δεν είναι πρωθυπουργός μίας μονοκομματικής κυβέρνησης και δεν μπορεί να φέρνει τους εταίρους προ τετελεσμένων γεγονότων». Τόνισε με έμφαση ότι στην αυριανή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προσέρχεται για να συζητήσει ένα πακέτο μέτρων, αλλά «για την εθνική στρατηγική, για το που πηγαίνει η χώρα».

Κριτική στον Σαμαρά
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαιρέτισε τις επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους Ευρωπαίους ηγέτες. Βέβαια υποστήριξε πως οι επαφές έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, εξαιτίας του προβλήματος υγείας του Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ.Βενιζέλος επεσήμανε ακόμα ότι πρέπει «να αξιοποιήσουμε και να διατηρήσουμε το momentum των εκλογών. Ο λαός μας είπε ποιες είναι οι δικές του αξιολογήσεις και προτεραιότητες. Οι επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με ομολόγους τους, αλλά και με τα στελέχη του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ήταν άμεσες. Οι επαφές πρέπει να έχουν συνεχή τυπικό ή άτυπο χαρακτήρα, γι αυτό και θα πρέπει ο κ.Σαμαράς να συναντηθεί και με τους Μάριο Ντράγκι και την κυρία Λαγκαρντ. Στηρίξαμε τον πρωθυπουργό, είχαμε επαφές με τους κ.Γιούνκερ και κ.Ολαντ και οργανώσαμε ενημέρωση σε βάθος σε επιλεγμένα ξένα μέσα ενημέρωσης» τόνισε.

Ωστόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέμεινε ότι υπάρχει ανάγκη άμεσης αλλαγής του επικοινωνιακού πλαισίου αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι επικοινωνιακές κινήσεις του πρωθυπουργού δεν ήταν επιτυχημένες. «Η αγορά πρέπει να λάβει από την Ευρωζώνη ένα ξεκάθαρο και οριστικό μήνυμα. Αλλιώς δεν θα ξαναγυρίσουν στην Ευρώπη τα ασιατικά και αμερικανικά κεφάλαια», είπε ο κ.Βενιζέλος.

Επιπλέον ο κ.Βενιζέλος τόνισε πως αυτό που προέχει τώρα είναι να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας. «Εχουμε διανύσει τα 2/3 προς την έξοδο της διαδρομής του προγράμματος, έχουμε κάνει σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές, όπως στο ασφαλιστικό, στην υγεία, στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Τώρα πρέπει να σταματήσει η συζήτηση για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γιατί εμποδίζεται η ανάπτυξη που θα μας βοηθήσει να διανύσουμε το τελευταίο 1/3 της αναπροσαρμογής. Ας μας έλεγαν πάρτε τα μέτρα και εκταμιεύουμε τις δόσεις και σταματάμε τις κουβέντες για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Αλλά καθαρή απάντηση απ' έξω δεν έχουμε» είπε, αμφισβητώντας εμμέσως την επιτυχία του ευρωπαικού γύρου του Πρωθυπουργού.

Η θέση του ΠΑΣΟΚ για τα μέτρα
Ο κ.Βενιζέλος παρουσίασε σήμερα και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί το ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης των νέων μέτρων στη Βουλή.
  1. Δεν μπορούν να γίνουν οριζόντια μέτρα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οριστική διάλυση της μεσαίας τάξης» είπε χαρακτηριστικά
  2. Η σύλληψη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής να δρομολογηθεί παράλληλα με τα δημοσιονομικά μέτρα. «Το φαινόμενο της Ύδρας τροφοδότησε όλα τα άδικα και αρνητικά στερεότυπα εναντίον της Ελλάδας. Και στο Τορίνο δεν κόβουν αποδείξεις, αλλά η Ύδρα έδωσε τις εικόνες», είπε ο κ.Βενιζέλος.
  3. Προστασία ευπαθών ομάδων.
  4. Τα μέτρα να οδηγούν στον τελικό στόχο εξόδου από τη δημοσιονομική προσαρμογή. «Θέλουμε να πειστεί η κοινωνία ότι αυτή είναι η τελική ευθεία. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε ο,τιδήποτε, ούτε θα παρακολουθούμε παθητικά».
  5. Νέο φορολογικό σύστημα. «Δεν μπορεί να έχουν περάσει δυόμιση μήνες και να μην έχουν κληθεί ούτε οι κυβερνητικοί εταίροι για το νέο πλαίσιο», είπε ο κ.Βενιζέλος αφήνοντας αιχμές για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και τον Γιάννη Στουρνάρα.
 «Δεν θέλουμε να κάνουμε τον καλό και τον φιλολαϊκό φορτώνοντας τις ευθύνες σε άλλους, θέλουμε όμως να προστατεύσουμε τη σχέση μας με την κοινωνία και θέλουμε ένα συνολικό πακέτο παρεμβάσεων στην αγορά και στις επιχειρήσεις» είπε.

Μήνυμα προς εταίρους
Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ότι «η παράταση είναι εγγεγραμμένη στην ατζέντα των εταίρων πλέον», στέλνοντας μήνυμα σε όσους από τους δανειστές μας την απορρίπτουν. Επανέλαβε επίσης τη θέση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει με απευθείας χρηματοδότηση από το EFSF, όπως μελετάται να γίνει στην περίπτωση της Ισπανίας. Ζήτησε επίσης την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας με την έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων. «Οι νέες θυσίες των πολιτών αποκτούν νόημα μόνο σε αυτό το ολοκληρωμένο πλαίσιο» είπε.
Σε αυστηρό ύφος ο κ.Βενιζέλος είπε ότι «οι εταίροι δεν μας χάρισαν τίποτα, ούτε έχασαν τίποτα, αντίθετα εισπράττουν κανονικά τους τόκους των δανείων» και διεμήνυσε ότι οι εταίροι θα χάσουν πράγματι μόνο με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ζήτησε επίσης να γίνει εθνική καμπάνια παρουσίασης των έως τώρα επιτευγμάτων της Ελλάδας, στο εξωτερικό, και ανέφερε ότι «θα πρέπει η κυβέρνηση να δίνει καλά σχεδιασμένες μάχες».

Μήνυμα προς εσωκομματικούς αντιπάλους
Σε όσους εκφράζουν αντιρρήσεις για τα νέα μέτρα και προειδοποιούν ότι θα τα καταψηφίσουν απευθύνθηκε ο κ.Βενιζέλος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές φιλοδοξίες και ομαδοποιήσεις», ζήτησε συνέπεια, ειλικρίνεια και ενότητα και τόνισε: «Η δοκιμασία της παράταξης δεν έχει τελειώσει γιατί δεν έχουν τελειώσει οι θυσίες του ελληνικού λαού».
Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι η ψήφιση των μέτρων είναι αναγκαίο κακό γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση. «Δεν είναι δική μας επιλογή το σοκ μιας ιστορικής κατάρρευσης» είπε και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για «στρατηγική της δραχμής».
Ας σημειωθεί ότι από την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απουσίαζε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος κρατάει πλέον σαφείς αποστάσεις από την ηγεσία του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: