Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Ο Νικολαΐδης ακολούθησε τις διασημότητες στο σόου της τελετής έναρξης στο Λονδίνο

Με σημαιοφόρο τον Αλέξανδρο Νικολαΐδη, και υπό τους ήχους του Galvanize των Chemical Brothers, εισήλθε πανηγυρικά η ελληνική ομάδα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, ανοίγοντας την παρέλαση των... αθλητών στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, των 30ων της σύγχρονης ιστορίας. Νωρίτερα, το πρώτο μέρος της τελετής είχε ολοκληρωθεί ύστερα από ένα σόου με πρωταγωνιστές τη βρετανική ποπ και ροκ, τον Ντάνιελ -Τζέιμς Μποντ- Κρεγκ, τον Κένεθ Μπράνα, τη συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, τον κωμικό Ρόουαν Ατκινσον αλλά και τη βασίλισσα Ελισάβετ Β'. Παράλληλα με την παρέλαση των αθλητών, επικρατούσε στο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου ενθουσιασμός, καθώς η τηλεόραση έδειχνε τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να οδηγεί ένα ταχύπλοο στα νερά του Τάμεση με την Ολυμπιακή Φλόγα. Τελικά, ο Μπέκαμ παρέδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον Στηβ Ρεντγκρέηβ κι αυτός με τη σειρά του σε επτά νέους και πολλά υποσχόμενους βρετανούς αθλητές, που άναψαν τον βωμό ταυτόχρονα.

Με ένα τεράστιο σκηνικό που ανίχνευσε την ιστορία της Βρετανίας από τα βάθη των αιώνων, παραδοσιακά άσματα όπως το ποίημα «Iερουσαλήμ» του Γουίλιαμ Μπλέικ, καθώς και τηλεοπτικές εικόνες από όλες της περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκίνησε η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, των 30ων της σύγχρονης Ιστορίας. Πρώτος τον χορό των διασήμων στην τελετή άνοιξε ο φημισμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα, οποίος απήγγειλε Σαίξπηρ. Θα ακολουθούσαν τόσοι και τόσοι άλλοι...

Το βουκολικό σκηνικό σύντομα έδωσε τη θέση του σε εικόνες από τη Βιομηχανική Επανάσταση, ώστε να επισημανθεί η συμβολή της Βρετανίας στη δόμηση των σύγχρονων κοινωνιών. Ακολούθησε αναφορά στα θύματα των πολέμων όπου συμμετείχε η Βρετανία καθώς και ιδιαίτερη μνεία στους αγώνες των Βρετανών για τα πολιτικά δικαιώματα.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου έχει ο βραβευμένος σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ. Περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι, εθελοντές, ηθοποιοί, μουσικοί, συμμετείχαν στο πρώτο μόλις τμήμα της τελετής έναρξης που ήταν μια αναπαράσταση της βρετανικής ιστορίας.

«Kαλησπέρα, κύριε Μποντ»

Εξαιρετικά θερμή υποδοχή είχε ακολούθως το τηλεοπτικό στιγμιότυπο στο οποίο ο ηθοποιός Ντάνιελ Κρεγκ, ως Τζέιμς Μποντ, συνοδεύει τη βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Β' στο ελικόπτερο, με το οποίο έκανε μια βόλτα στο Λονδίνο και στα αξιοθέατά του. Είναι μια από τις εξαιρετικά σπάνιες στιγμές που η βασίλισσα της Αγγλίας συμμετείχε σε σκηνοθετημένο φιλμ! Χαρακτηριστική στιγμή όταν η Αυτού Υψηλότης απευθύνεται στον 007 και του λέει: «Καλησπέρα κύριε Μποντ». Ο Κρεγκ απαντά «Καλησπέρα Μεγαλειοτάτη» («Good evening Mr Bond". "Good evening your Majesty»).

Η βασίλισσα Ελισάβετ Β', συνοδευόμενη από τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, εισήλθε στο νεότευκτο Ολυμπιακό στάδιο του Λονδίνου μισή ώρα μετά την έναρξη της τελετής. Ακολούθησε ο εθνικός ύμνος της Βρετανίας και έπειτα την κεντρική σκηνή ανέλαβαν οι ηλεκτρικές μελωδίες του διάσημου μουσικού Μάικ Ολντφιλντ. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη βρετανική παιδική λογοτεχνία, με τη συγγραφέα της σειράς Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ να διαβάζει τις πρώτες σειρές από το «Πίτερ Παν».

Η ώρα του Vaggelis

Στο 47ο λεπτό της τελετής τα μεγάφωνα «κατέλαβαν» οι ήχοι του Βαγγέλη Παπαθανασίου, με τη βραβευμένη μουσική των «Δρόμων της Φωτιάς», ένα «κλείσιμο του ματιού» του Ντάνι Μπόιλ προς τη βρετανική ολυμπιακή Ιστορία, και τον άθλο του Ερικ Λίντελ το 1924. Ο Μπόιλ χρησιμοποίησε ωστόσο τον κωμικό Ρόουαν Ατκινσον για να ντύσει την ιστορία και τις θρυλικές μελωδίες του Vaggelis, αναδεικνύοντας τον περίφημο αυτοσαρκασμό των Βρετανών.

Ακολουθούν τραγούδια της βρετανικής ροκ: Ρόλινγκ Στόουνς, Ερικ Κλάπτον, Μπιτλς, Ντέιβιντ Μπόουι, Queen, The Who, Frankie Goes to Hollywood, Νew Order, Prodigy, μια ανθολογία της βρετανικής μουσικής αλλά στην ουσία το σάουντρακ της μεταπολεμικής ζωής σε όλον τον κόσμο. Ανάλογη αναφορά υπήρξε για το βρετανικό σινεμά: από τον Τσάρλι Τσάπλιν στους «Τέσσερις γάμους και μια κηδεία»!

Η πρώτη ώρα της τελετής συνέπεσε με την ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή της Βρετανίας στην οικοδόμηση του 21ου αιώνα: ο δημιουργός του Ιnternet, σερ Τιμ Μπέρνερς Λι ήταν στο Ολυμπιακό στάδιο ενώ στο θεατρικό κυριαρχούσαν τα social media και ο ψηφιακός τρόπος ζωής.

Ακολούθησε η πορεία της Ολυμπιακής Φλόγας: τηλεοπτικά στιγμιότυπα από όλη τη διαδρομή, από την Αρχαία Ολυμπία ως το Λονδίνο και με τον Ντέιβιντ Μπέκαμ να οδηγεί ένα ταχύπλοο στα νερά του Τάμεση.

«Proud to be British» («Υπερήφανος που είμαι Βρετανός») έγραψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση του καλλτεχνικού μέρους της τελετής, στον λογαριασμό του στο twitter ο Ντάνι Μπόιλ.

H ώρα των αθλητών

Η ελληνική ομάδα λοιπόν, με τον Αλέξανδρο Νικολαϊδη να κρατάει τη σημαία, εισήλθε πανηγυρικά πρώτη στο Ολυμπιακό στάδιο, ανοίγοντας την παρέλαση των αθλητών. Συνολικά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετέχουν 204 χώρες. Ο κόσμος αποθέωνε αθλητές και αθλήτριες απ' όλες τις αποστολές. Η Κύπρος είχε σημαιοφόρο τον τενίστα Μάρκο Παγδατή.
Εντονο ήταν το χειροκρότημα των θεατών όταν μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο η ομάδα της Τζαμάικα. Σημαιοφόρος ήταν ο Γιουσέιν Μπολτ! Να σημειώσουμε και την είσοδο ανεξάρτητων αθλητών με τη σημαία της ΔΟΕ.
Το Πακιστάν, είχε σημαιοφόρο έναν αθλητή του χόκει, ενώ οι Φιλιππίνες, μία αθλήτρια της αρσης βαρών. Κι από τένις πάμε καλά... Η Μαρία Σαράποβα ήταν σημαιοφόρος της Ρωσίας, ενώ ο Νόβακ Τζόκοβιτς της Σερβίας. Αντίθετα, τη σημαία της Ισπανίας, κρατούσε ο άσος των ΛΑ Λέηκερς, Πάου Γκασόλ.
Στην Ελβετία τη σημαία είχε ο Στάνισλας Βαβρίνκα, αθλητής του τενις. Ο μεγάλος Ρότζερ Φέντερερ είχε τη σημαία το 2004 στην Αθήνα και το 2008 στο Πεκίνο. Θερμό χειροκρότημα επεφύλαξε ο κόσμος και για την ομάδα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Την αποθέωση γνώρισε η σημαιοφόρος της Ζιμπάμπουε, η κολυμβήτρια Κίρστιν Κόβεντρι. Εντυπωσιακή όμως ήταν η ατμόσφαιρα στην είσοδο της βρετανικής ομάδας στο Ολυμπιακό Στάδιο, με σημαιοφόρο τον ποδηλάτη σερ Κρις Χόι.
Επτά δισεκατομμύρια χρυσά χαρτάκια εκτοξεύτηκαν στον ουρανό, όσα και ο πληθυσμός όλου του πλανήτη.

Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σεμπάστιαν Κόε, άρχισε την ομιλία του με το welcome to London σε αθλητές και αθλήτριες:
«Ποτέ δεν ήμουν τόσο υπερήφανος που είμαι Βρετανός και μέλος της ολυμπιακής οικογένειας, όσο αυτή τη στιγμή» είπε μεταξύ άλλων ο Κόε.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Ζαγκ Ρογκ είπε: «Το Λονδίνο φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τρίτη φορά. Αυτό είναι ένα μοναδικό ρεκόρ. Ευχαριστούμε Λονδίνο» Παράλληλα επεσήμανε ότι και οι 204 χώρες που μετέχουν στους αγώνες έχουν συμπεριλάβει στην αποστολή γυναίκες.Πάντως, ήταν περίεργη η ατάκα του «Οι αγώνες γυρίζουν απόψε σπίτι τους»...

Απευθυνόμενος στους αθλητές και τις αθλήτριες, ο Ζαγκ Ρογκ είπε: «Το ταλέντο και η αφοσίωση σας έφερε έως εδω. Τωρα έχετε την ευκαιρία να γίνετε πραγματικοί Ολυμπιονίκες. Αφορίστε το ντόπινγκ, σεβαστείτε τον αντίπαλο, θυμηθείτε ότι είστε πρότυπα για την κοινωνία. Αν τα κάνετε αυτά, θα εμπνευσετε μία γενιά».

Αμέσως μετά η βασίλισσα Ελισάβετ κήρυξε την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Ακολούθησε η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ολυμπιακός ύμνος.

Η Σάρα Στήβενσον, αθλήτρια του ταε κβο ντο διάβασε τον όρκο του αθλητή.

Κι η φλόγα ανάβει

Ο σερ Στηβ Ρεντγκρέηβ από τους κορυφαιους κωπηλάτες ολων των εποχών, μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο κρατώντας τη Ολυμπιακή Φλόγα. Ο Ρεντγκρέηβ πήρε τη Φλόγα από τα χέρια του Ντέηβιντ Μπέκαμ ο οποίος τη συνόδευε σε ένα ταχύπλοο στον Τάμεση. Και στο σημείο αυτό χάθηκε και το στοιχείο της έκπληξηςπου όλοι περίμεναν.

Στη συνέχεια, ο Ρεντγκρέηβ την παρέδωσε στα χέρια επτά νέων αθλητών που αντιπροσωπεύουν την ελπίδα της Βρετανίας για το μέλλον.

Οι επτά αθλητές άναψαν ισάριθμα πέταλα χαλκού και η η Φλόγα μεταδιδόταν από το ένα πέταλο στο άλλο, μέχρι να ανάψουν και τα 204, όσες και οι χώρες που μετέχουν στους Αγώνες. Οταν άναψαν όλα, σηκώθηκαν ομοιόμορφα σε κυκλικό σχήμα, σχηματίζοντας τον βωμό.
Το Λονδίνο έγινε μέρα από τα πυροτεχνήματα και η σκυτάλη πέρασε στον Πολ Μακ Κάρτνει για το τελευταίο κομμάτι της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: