Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Να «γράφουν με τα μάτια» θα μπορούν άτομα με παραλυσία άνω άκρων

Πρωτότυπη εφαρμογή που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους με παραλυσία στα άνω άκρα να κουνήσουν τα χέρια τους και να γράφουν με την κίνηση των ματιών τους. Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Current Biology, ερευνητές του Πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού, με επικεφαλής τον Δρ Ζαν Λορενσό, ανέπτυξαν μια τεχνική που επιτρέπει στους ασθενείς με παραλυσία να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.

Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως ένα νοητό «στυλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20- 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, δηλαδή περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς με το χέρι.

Ο Δρ Λορενσό ευελπιστεί ότι η μέθοδος θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, σε πάσχοντες από τη νόσο Lou Gehrig (πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση) και γενικότερα σε ασθένειες που συντελούν σε παράλυση άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κινήσεων.

Ακόμα ο επιστήμονας πιστεύει ότι η τεχνολογία «γραφής με τα μάτια» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Επίσης θα ήταν δυνατό να εφαρμοστεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης με τα μάτια τους, όπως χειρούργους και αθλητές.

Ο Δρ Λορενσό ήδη μελετά τη βελτίωση της τεχνολογίας και σχεδιάζει από το 2013 δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από πλάγια αμυοτροφική σκλήρυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: