Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Τον πρωτεργάτη γιατρό κατά του καρκίνου τίμησαν οι συγχωριανοί του!

"Τα πάντα τα χρωστάω στους γονείς μου", είπε συγκινημένος ο διεθνούς φήμης επιστήμονας Άγγελος Στεργίου από το Μεσοβούνι Θεσπρωτίας. Τον γιατρό, που βρήκε το εμβόλιο κατά του καρκίνου των λεμφαδένων, τον Άγγελο Στεργίου, από το Μεσοβούνι Θεσπρωτίας, τίμησαν οι συγχωριανοί του. Τις τιμητικές πλακέτες στον διακεκριμένο ερευνητή απένειμαν ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος. Κατά την ομιλία του ο κ. Στεργίου δεν έκρυβε τη συγκίνησή του. "Τα πάντα τα χρωστάω στους γονείς μου", είπε, προσθέτοντας ότι το χωριό του δεν το ξέχασε ποτέ. Μάλιστα δεσμεύτηκε ότι το Πνευματικό Κέντρο του Μεσοβουνίου, που είναι όνειρο πολλών ετών των κατοίκων, θα το φτιάξει με δικά του χρήματα.

Το πρώτο «εξατομικευμένο» εμβόλιο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των λεμφαδένων αποδεικνύει πως ναι, μπορεί.Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο επιστημονικό του έργο. Εξήγησε ότι το Κέντρο "Sellas", που ίδρυσε, αποτελεί έναν «πολυχώρο» διεξαγωγής κλινικών ερευνών, που παρέχει πρόσβαση σε κλινικά πρωτόκολλα και πρωτόκολλα θεραπείας για περισσότερες από 70 παθήσεις, όπως ογκολογικές, καρδιαγγειακές, νευρολογικές, πνευμονολογικές, ανοσολογικές και άλλες. Οι κλινικές μας έρευνες αξιολογούν νέα φάρμακα, ιατρικές συσκευές ή άλλες παρεμβατικές μεθόδους. Περιληπτικά, οι ασθενείς συμμετέχοντας σε μία κλινική έρευνα, εφόσον φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι και οι θεράποντες ιατροί τους, έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν, χωρίς επιβάρυνση, θεραπεία και περίθαλψη, οι οποίες στοχεύουν ειδικά στην κατάστασή τους. Συνεργαζόμαστε με παγκοσμίου φήμης κέντρα, όπως το M.D. Anderson, το Memorial Sloan Kettering, και στόχος μας είναι να φέρουμε τις εξελίξεις του εξωτερικού στην Ελλάδα, ώστε να βελτιωθεί το σύστημα υγείας στην πατρίδα μας".

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης σημείωσε ότι "ο Άγγελος Στεργίου αποτελεί καμάρι για τον τόπο μας, αφού είναι ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στη μάχη κατά του καρκίνου".
Ο δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιώργος Κάτσινος επεσήμανε ότι "εκτός από μεγάλος επιστήμονας είναι και εξαιρετικός ανθρωπιστής".

Ο παππα Προκόπης, εφημέριος του Μεσοβουνίου, ανέφερε ότι "ο Άγγελός μας είναι το καύχημα του χωριού μας. Μας εντυπωσιάζει το γεγονός ότι όχι μόνο δεν μας ξέχασε, αλλά βρίσκεται όσο συχνότερα μπορεί, κοντά μας".

Εκτός από τους προαναφερόμενους, στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Νίκος Κάτσιος, Αντιγόνη Φίλη, Δημήτρης Δημάκος, Νίκος Κώτσιος, ο πρώην νομάρχης Νίκος Τσώνης, η γνωστή ηθοποιός Θεοφανία Παππαθωμά (προσωπική φίλη του κ. Στεργίου) και πλήθος κόσμου.

Ο Άγγελος Στεργίου γύριζε από τραπέζι σε τραπέζι (η βράβευση συνδυάστηκε με το πανηγύρι των αποστόλων Πέτρου και Παύλου) και συνομιλούσε, πολύ απλά και φιλικά, με τον κόσμο. Όλοι είχαν έναν καλό λόγο να του πουν και αυτός αποδέχονταν με πολύ σεμνότητα τους επαίνους. Να σημειώσουμε ότι χόρεψε με πολύ κέφι, δείχνοντας ότι απολάμβανε τις στιγμές, αλλά και την παρουσία του ανάμεσα στους χωριανούς του.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης συνομιλήσαμε μαζί του. Αφού, υπογράμμισε, πόσο δεμένος είναι με το χωριό του, απ' όπου οι παιδικές του μνήμες είναι έντονες, μας μίλησε για την πρόοδο της ιατρικής επιστήμης. "Διεξάγονται δεκάδες χιλιάδες κλινικές έρευνες παγκοσμίως αυτή τη στιγμή από αξιόλογες επιστημονικές και ερευνητικές ομάδες. Όλοι μας αποτελούμε μία ομάδα και κανείς δεν είναι μονάδα στην κλινική έρευνα. Είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής ομάδων ανάπτυξης θεραπευτικών εμβολίων κατά του λεμφώματος, φαρμάκων για αντιμετώπιση εγκεφαλικών επεισοδίων, της νόσου Alzheimer και άλλων ασθενειών, με θετικά αποτελέσματα στην εφαρμογή. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και είμαι σίγουρος πως μέσα στα επόμενα 5-10 χρόνια θα υπάρχει θεραπεία για πολλές παθήσεις".

Πηγή: katoci.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: