Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Σύσκεψη κορυφής στο ΥΠΕΘΑ: Α.Ω. και εξοπλιστικά στο «μικροσκόπιο»

Από του μηδενός θα εξεταστούν όλα τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων τα οποία δεν έχουν προχωρήσει για διάφορους λόγους, ενώ επίσης θα ζητηθεί και λεπτομερής ανάλυση των αντισταθμιστικών προγραμμάτων που έχουν υπογραφεί από τη ΓΔΑΕΕ τα τελευταία 2 χρόνια. Ακόμη στο μικροσκόπιο της πολίτικης ηγεσίας μπαίνουν όλα τα προγράμματα που για κάποιο λόγο έχουν βαλτώσει ενώ πληρωθεί τεράστια ποσά όπως πχ. Το πρόγραμμα αυτοπροστασίας των F-16 ASPIS II, φυσικά το πρόγραμμα των υποβρυχίων Type 214, τόσο σε ότι αφορά τη σύμβαση «Αρχιμήδης» όσο και αυτή της “Neptune II”
Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος και οι υφυπουργοί Παναγιώτης Καράμπελας και Δημήτριος Ελευσινιώτης.

Στόχος της απόφασης αυτής είναι να διακριβωθεί αν και εφόσον τα αντισταθμιστικά που έχουν υπογραφεί συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες των ΕΔ και σε ότι αφορά αυτά που δεν έχουν υπογραφεί να γίνει μια ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και των αναγκών των ΕΔ οι οποίες μπορούν να καλυφθούν από αυτά. 
Σε ότι αφορά τις ανεκτέλεστες συμβάσεις όπως είναι τα υποβρύχια κυριολεκτικά θα ξεσκονιστούν και θα υπάρξουν φάκελοι που θα οδεύσουν προς τον Εισαγγελέα.

Ειδικά για το θέμα των υποβρυχίων υπήρχε έτοιμο νομοσχέδιο από τους υπουργούς Δ. Αβραμόπουλο και Φ. φράγκο με το οποίο καταργείτο ο νόμος Βενιζέλου και οι σε βαρύς του δημοσίου και του ΠΝ προβλέψεις του.

Γενικά η όλη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας έχει να κάνει με «μάζεμα των λουριών» σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι η παρατήρηση που δέχτηκε ο Α/ΓΕΕΘΑ από μέρος της πολίτικης ηγεσίας γιατί χρησιμοποίησε το NH-90 προκειμένου να μεταβεί στα Ψαρά για την 188η επέτειο του ολοκαυτώματος του νησιού.

Του ειπώθηκε ότι το κόστος μετάβασης είναι τεράστιο –φτάνει τα 24.000 € ανά ώρα πτήσης- και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει ένα οικονομικότερο μέσο προκειμένου να μεταβεί αφού το έκρινε σκόπιμο στην εκδήλωση.

Σύντομα πιθανότατα και αύριο θα μοιραστούν οι αρμοδιότητες στους δύο υφυπουργούς (ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Π. Παναγιωτοπουλος ήδη έχει έτοιμο το προσχέδιο) οπότε αναμένεται να ξεκινήσει το κύριο έργο της πολιτικής ηγεσίας.

Ας ελπίσουμε να είναι επιτυχές…


Πηγή: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: