Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Η μειωμένη κυκλοφορία μείωσε και τα τροχαία στο Νομό Ιωαννίνων

Η είδηση ότι τα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν σημαντικά τον Απρίλιο, σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, κατ’ αρχάς, σίγουρα αποτελεί ένα ευχάριστο γεγονός. Τα χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) δείχνουν ότι πανελλαδικά τον μήνα Απρίλιο έγιναν 998 τροχαία από 1.151 ακριβώς έναν χρόνο πριν (μείωση της τάξεως του 13%). Στα ατυχήματα αυτά υπήρξαν 67 νεκροί (ποσοστό μείωσης 17,3%), 101 βαριά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 24,1%) και 1.172 ελαφρά τραυματίες (ποσοστό μείωσης 8,7%).Στην Ήπειρο συνολικά ο αριθμός των ατυχημάτων ήταν ακριβώς ο ίδιος στις δυο συγκριτικές περιόδους, έγιναν δηλαδή 7 ατυχήματα, από τα οποία φέτος προέκυψε ένας νεκρός (και μάλιστα στην Άρτα), ένας βαριά τραυματίας και 7 ελαφριά.Στο Νομό Ιωαννίνων παρατηρήθηκε μείωση των τροχαίων, αφού φέτος τον Απρίλιο συνέβησαν 3 τροχαία, (έναντι 4 πέρυσι την ίδια περίοδο, μείωση 25%) και από τα οποία ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας νεκρός, ούτε όμως και βαριά τραυματίας.Στο Ν. Θεσπρωτίας, αξίζει να σημειωθεί, ότι τον Απρίλιο δεν έγινε κανένα τροχαίο, ενώ αύξηση παρατηρήθηκε μόνο στο Ν. Πρεβέζης που συνέβησαν τρία φέτος, έναντι κανενός πέρυσι.


Υπάρχει εξήγηση…
Διαβάζοντας κανείς τα στοιχεία, τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και σε τοπικό, αναρωτιέται, τι άλλαξε και μειώθηκαν τα τροχαία στους ελληνικούς δρόμους. Μήπως μέσα σ’ ένα χρόνο βελτιώθηκε η οδηγική συμπεριφορά, ή αυξήθηκε η παρουσία των Αστυνομικών στις Εθνικές Οδούς; Σίγουρα το δεύτερο έπαιξε σημαντικό ρόλο, αφού όσοι ταξιδεύουν συχνά μπορούν εύκολα να αντιληφθούν την έντονη παρουσία της Τροχαίας, η οποία ασκεί αυστηρούς ελέγχους. Όμως, όπως έλεγαν πηγές της Αστυνομίας, η απάντηση βρίσκεται κυρίως αλλού. Γίνονται λιγότερα τροχαία στους δρόμους γιατί μειώθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η κυκλοφορία των αυτοκινήτων, κυρίως λόγω της τιμής της βενζίνης, αλλά και γιατί πολλοί οδηγοί αδυνατούν να συντηρήσουν το αυτοκίνητό τους ή δεν έχουν ανανεώσει το ασφαλιστήριό τους, οπότε λογικό είναι να αποφεύγουν και τις πολλές μετακινήσεις.
Αυτό ακριβώς τονίστηκε και σε πρόσφατη ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα τις «Δράσεις για την Οδική Ασφάλεια σε περίοδο οικονομικής κρίσης».Μάλιστα, η μείωση της κυκλοφορίας φτάνει το 30%, σε σχέση με δυο χρόνια πριν, οπότε λογικό είναι ότι αν κυκλοφορούν λιγότερα Ι.Χ. στους δρόμους, λιγότερα θα είναι και τα τροχαία.


Πηγή: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: