Κυριακή 27 Μαΐου 2012

"Πόλεμος χαρα-κομμάτων" στο δρόμο για τις εκλογές - Οι όροι των αρχηγών για τις μετεκλογικές συνεργασίες και οι δημοσκοπήσεις

“Βράζουν” τα αίματα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. Ενδεικτικό του κλίματος πόλωσης που επικρατεί είναι τα “μαχαιρώματα” μεταξύ των κομμάτων. Ο Α. Σαμαράς στη χθεσινή του ομιλία έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ευθέως ότι εξυπηρετεί το λόμπι της δραχμής. Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε "Λέει ψέμματα οτι θέλει να αποδεσμεύσει τη χώρα απο το Μνημόνιο. Εξυπηρετεί μόνο όσους θέλουν τη χώρα εκτός ευρώ”. Στη συνέχεια η Ν. Μπακογιάννη, μιλώντας στην Εθνική διάσκεψη της ΝΔ εξαπέλυσε επίσης επίθεση στο μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως "5 από τα 19 μέλη της διοικούσας επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μάρτυρες υπέρ της 17 Νοέμβρη στο δικαστήριο". Λίγο αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει στην επίθεση αποκαλώντας την κ. Μπακογιάννη “αντιπρόσωπο της SIEMENS στην Ελλάδα” που θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει από την ελληνική σκηνή μιας και ο λαός δεν την ψήφισε. 

Κι ενώ ο “πόλεμος χαρα-κομμάτων” φουντώνει, τα ταμεία είναι άδεια, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το μυστικό σημείωμα του Παπαδήμου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το απόρρητο σημείωμα, “η μαύρη τρύπα” θα ανέρχεται σ' ένα δισ. ευρώ τον Ιούνιο, και η χώρα οδηγείται σε κατάρρευση.

Στο μεταξύ, Σαμαράς, Βενιζέλος και Τσίπρας έκαναν ξεκάθαρες τις θέσεις τους ζητώντας την ψήφο των πολιτών, θέτοντας παράλληλα τους όρους για μετεκλογικές συνεργασίες. Ο αρχηγός της ΝΔ δήλωσε πως το κόμμα του εκπροσωπεί την παραμονή στο ευρώ και την αλλαγή των όρων του μνημονίου. Στόχος του είναι επίσης να πείσει τον ΣΥΡΙΖΑ για ξεκάθαρες απαντήσεις. Ο Α. Τσίπρας δήλωσε πως πρώτο βήμα είναι η κατάτργηση του μνημονίου και πως είναι "σε τροχιά σύγκλισης με το ΚΚΕ", ενώ ο Ε. Βενιζέλος έκανε σαφές πως το δίλημμα των εκλογών δεν είναι άλλο από την μονομερή καταγγελία του μνημονίου με όλες τις συνέπειες ή την οργανωμένη αναθεώρηση των όρων του.

Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν μεν πρωτιά για τη ΝΔ, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής. Στα γκάλλοπ γίνεται φανερό πως πρόκειται για μάχη “στήθος με στήθος” των δύο πρώτω κομμάτων, ενώ και πάλι η Βουλή εμφανίζεται επτακομματική, ίσως και οκτωκομματική με οριακή είσοδο της συμμαχίας Τζήμερου – Μάνου.

Αναλυτικά οι 4 δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν στον κυριακάτικο τύπο, δείχνουν προβάδισμα στη ΝΔ και η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ να κυμαίνεται από 1,1 έως και 5,7 μονάδες. Οι πολίτες στην πλειοψηφία δηλώνουν πως επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τεσσάρων δημοσκοπήσεων έχουν ως εξής:

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Κάπα Research, για λογαριασμό της εφημερίδας το “Βήμα της Κυριακής”, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει το 25,8% έναντι 20,1% του ΣΥΡΙΖΑ και ακλουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13%, το ΚΚΕ με 6,3%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,4%, η ΔΗΜΑΡ 5,3% και η Χρυσή Αυγή με 5,2%.

Το Πρώτο Θέμα δημοσιεύει δημοσκόπηση της ALCO με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 25,6%, ενώ ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ 22,9%, το ΠΑΣΟΚ 14%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,4%, το ΚΚΕ 5,6%, η Χρυσή Αυγή με 4,6% και η ΔΗΜΑΡ 4,6%.

Προβάδισμα 3 μονάδων για τη ΝΔ δίνει και η δημοσκόπηση της ΜARC που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, καθώς συγκεντρώνει το 25,2% έναντι 23,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 12,6%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 6,6%, η ΔΗΜΑΡ με 5,3%, το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 4,4% και η Δημιουργία Ξανά μαζί με τη Δράση με 3,8%.

«Ντέρμπι» δείχνει η δημοσκόπηση της MRB για τη REAL NEWS καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνουν 23,3% και 22,2% αντίστοιχα. Ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 13,8%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 7%, η ΔΗΜΑΡ με 5,7%, το ΚΚΕ με 5% και η Χρυσή Αυγή με 4%.




Πηγή:  newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: