Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Επιστολή Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας προς τον και Υπουργό Υγείας για επείγοντα θέματα του Νοσοκομείου και των γιατρών

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Καταρχήν εκφράζουμε την πλήρη συμπαράστασή μας στους ειδικευόμενους γιατρούς του...Νοσοκομείου Πρέβεζας, αλλά και στους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι εφημερεύουν με εξοντωτικά ωράρια, συμβάλλοντας σε μέγιστο βαθμό στη λειτουργία του Νοσοκομείου και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τη στοιχειώδη και αυτονόητη αμοιβή τους. Το Υπουργείο Υγείας δυστυχώς «ανταμείβει» τους ειδικευόμενους γιατρούς, αλλά και το σύνολο των γιατρών του ΕΣΥ, πληρώνοντάς τους για τις εφημερίες με καθυστέρηση και τελικά με «κουρεμένη» την αμοιβή που αντιστοιχεί στην κάθε εφημερία.

Όπως γνωρίζετε, οι ειδικευόμενοι γιατροί κατά τη διάρκεια της εφημερίας, εργάζονται αδιάκοπα ημέρα και νύχτα, από το πρωί μέχρι το πρωί της επόμενης ημέρας, σε συνθήκες έντασης και ευθύνης.Μοχθώντας νυχθημερόν, αποτελούν τους στυλοβάτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Ως εκ τούτου, σας καλούμε να διορθώσετε την αδικία που υφίστανται τόσο οι ειδικευόμενοι , όσο και οι ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ, που υπέστησαν όλοι αυθαίρετες και άδικες μειώσεις στις ήδη χαμηλές αμοιβές των εφημεριών τους. Πρόκειται για επιστήμονες με ιδιαίτερα αυξημένο φόρτο εργασίας, στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, που δίνουν αγώνα ημέρα και νύχτα για να βοηθήσουν τον πάσχοντα συνάνθρωπο.


Το τελευταίο διάστημα οι περικοπές κονδυλίων έχουν δημιουργήσει μία επικίνδυνη κατάσταση στον κρίσιμο τομέα της υγείας. Πιστεύουμε ότι διαπιστώνετε και εσείς τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό στα περισσότερα νοσοκομεία και την καταρράκωση του ηθικού των εργαζομένων.


Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η κατάσταση στα επαρχιακά νοσοκομεία, τα οποία υποβαθμίζονται, από την ελλιπή στελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και υλικοτεχνική υποδομή.


Η σοβαρή υποχρηματοδότηση των Νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία τους. Υπάρχουν περιθώρια για περικοπή της περιττής κρατικής σπατάλης και για καταπολέμηση της διαφθοράς και της παραοικονομίας σε διάφορους τομείς. Τα απαιτούμενα όμως κονδύλια για την υγεία, πιστεύουμε ότι δεν αποτελούν σπατάλη, αλλά επένδυση προς όφελος της κοινωνίας.


Τέλος επισημαίνουμε το πρόβλημα της μη καταβολής δεδουλευμένων αμοιβών των αυτοαπασχολούμενων γιατρών από τον πρώην ΟΠΑΔ, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 μηνών, γεγονός που απειλεί ακόμη και τη βιωσιμότητα των ιδιωτικών ιατρείων, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης του ανωτέρω χρέους.


Γνωρίζουμε, ασφαλώς, ότι πρόσφατα αναλάβατε τα καθήκοντά σας, ως μέλος της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και σας ευχόμαστε επιτυχία στο έργο σας. Πιστεύουμε ότι όσα επισημαίνουμε ανωτέρω, καθιστούν αναγκαία τη λήψη κάποιων διορθωτικών αποφάσεων, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή. Αυτό υπαγορεύει η κρισιμότητα της κατάστασης στον τομέα της υγείας, με τον άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης του συστήματος υγείας.
Πρέβεζα, 27/5/2012
Με τιμή, από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας,


Ο Πρόεδρος Ο Γραμματέας 


Ευάγγελος Μπακόλας Χρήστος Γούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: