Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Με ποιον θα κυβερνήσεις, Αλέξη, αν έρθεις πρώτος;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύουν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έρχονται πολύ κοντά, στήθος με στήθος, κάτι που σημαίνει ότι με δεδομένο το μεγάλο -για την πολιτική- χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μπορεί να συμβεί οτιδήποτε, δηλαδή να βγει είτε το ένα είτε το άλλο κόμμα πρώτο. Αλλωστε στις τελευταίες εκλογές αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ μεγαλύτερη δυναμική απ’ ό,τι φαινόταν στα γκάλοπ. Ετσι είναι, στη δημοκρατία τον πρώτο λόγο πάντα πρέπει να τον έχει το πρώτο κόμμα. Ηρθε λοιπόν η ώρα (κι έχει αργήσει μάλιστα) να πει ο Τσίπρας στον ελληνικό λαό, στους αυριανούς ψηφοφόρους του και μη, τι θα κάνει αν βγει πρώτο κόμμα. Απλά και ξεκάθαρα.

Καταρχάς, με ποιους θα κυβερνήσει, αφού η περίπτωση της αυτοδυναμίας του είναι απίθανη. Ο Τσίπρας, λοιπόν, πρακτικά έχει τρεις επιλογές. Η πρώτη είναι να σχηματίσει κυβέρνηση με τον Κουβέλη και τον Καμμένο (αν κάποιος μπορεί να βρει κοινά στοιχεία των τριών αυτών κομμάτων ώστε να εφαρμόσουν ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση της Ελλάδας ας μας το πει κι εμάς). Πρόβλεψη: ο πρόεδρος Αλέξης είναι έξυπνος άνθρωπος για να καεί με τον Καμμένο, οπότε δεν το βλέπω.

Η δεύτερη επιλογή είναι να πάει με τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη, κάτι εξίσου αδύνατον, αφού ΠΑΣΟΚ και Βενιζέλος είναι πιο μνημονιακοί και από τον Σόιμπλε, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ΣΥΡΙΖΑ.

Περίπτωση να κυβερνήσει με ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δεν υπάρχει, άρα καταλήγουμε στο ότι ο Τσίπρας δεν μπορεί παρά να σχηματίσει μια οικουμενική κυβέρνηση που θα περιλαμβάνει μέσα και ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Ναι, δεν έχει άλλη επιλογή και το ξέρει, απλώς το κρύβει προεκλογικά, όπως ο Σαμαράς που έλεγε τρέλες για αυτοδυναμία προ της 6ης Μαΐου.

Αν διαβάσατε την προχθεσινή συνέντευξη του Ιταλού πρωθυπουργού Μόντι, όταν ρωτήθηκε γιατί τα καταφέρνει η χώρα του σε σχέση με την Ελλάδα, απάντησε: «Η Ελλάδα δεν είχε τον (Ιταλό) πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο οποίος είπε ότι δεν ήθελε εκλογές και ότι έπρεπε να επιχειρηθεί η σύνθεση μιας νέας κυβέρνησης με τη συμμετοχή όλων. Η απόφασή του αυτή και το μεγάλο αίσθημα ευθύνης των κομμάτων έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να αποφύγει η Ιταλία τη μοίρα της Ελλάδας».

Σημειώστε δε, εσείς, ότι το 80% των Ελλήνων απαντά στα γκάλοπ ότι είναι υπέρ ευρώ και οικουμενικής. 
Θα μας πει κανείς τι λέει ο Αλέξης;



Τάσος Καραμήτσος

Δεν υπάρχουν σχόλια: