Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Η "Αγάπη" κέρδισε στο 65ο φεστιβάλ Κανών

Η ταινία "Αγάπη" του αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε, με πρωταγωνιστές τον Ζαν Λουί Τρεντινιάν, την Εμμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ, κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 65ου Φεστιβάλ των Κανών. Δείτε το δεύτερο και τρίτο βραβείο. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση μεταξύ δύο ηλικιωμένων ανθρώπων, από την στιγμή που η γυναίκα παθαίνει εγκεφαλικό. Ο σύζυγος της είναι εκεί στο πλευρό της, ενώ η κόρη τους κάνει επισκέψεις. Πρόκειται για μια πολύ δυνατή και συγκινητική ταινία, έναν ύμνο στην αγάπη και την αφοσίωση των συντρόφων στα καλά και τα κακά της ζωής.
Ο Χάνεκε είχε κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα και το 2009 με την αντιπολεμική του ταινία "Η Λευκή Κορδέλα". 

Στον Ιταλό Ματέο Γκαρόνε, για τη σατιρική ταινία του «Reality», γύρω από έναν άντρα που κάνει ότι μπορεί για να πάρει μέρος σε ένα reality show, απονεμήθηκε το Μέγα Βραβείο, το δεύτερο σημαντικό βραβείο του φεστιβάλ, ενώ στην αισιόδοξη κωμωδία «Το μερίδιο του αγγέλου» του Κεν Λόουτς απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της επιτροπής, τρίτο στη σειρά πιο σημαντικό βραβείο της εκδήλωσης.

Στον Αργεντινό Κάρλος Ρεϊγκάδας απονεμήθηκε το βραβείο σκηνοθεσίας για την επίμαχη ταινία του «Post Tenebras Lux», ένα δοσμένο με λυρικές, σχυνά σουρεαλιστικές, εικόνες, σχόλιο γύρω από τα αδιέξοδα μιας αστικής κοινωνίας.

Το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Σουηδός Μαντς Μίκελσεν για το ρόλο του δασκάλου νηπιαγωγείου που άδικα κατηγορείται για κακοποίηση ενός μικρού κοριτσιού στην ταινία «Το κυνήγι» του Τόμας Βίντερμπεργκ, ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν η Κριστίνα Φλούτουρ και η Κοσμίνα Στράταν, οι ερμηνεύτριες των δυο νεαρών κοριτσιών που η φιλία τους δοκιμάζεται σ’ ένα αυστηρών αρχών Ορθόδοξο μοναστήρι, στην ταινία «Πέρα από τους λόφους» του Πολωνού Κρίστιαν Μουντζίου.

Ο Μουντζίου, που, μαζί με τον Χάνεκε (ο οποίος κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα με την ταινία "L' amour"), τον Ρεϊγκάδας και τον Ρώσο Σεργκέι Λόζνιτσα («Μέσα στην ομίχλη», από τις λιγοστές ταινίες που αδικήθηκαν), μας χάρισε μιαν από τις καλύτερες ταινίες του φετινού φεστιβάλ, απονεμήθηκε το βραβείο σεναρίου. Τέλος, το βραβείο της «Χρυσής Κάμερας», που απονέμεται σε πρώτο έργο, επιλεγμένο από όλα τα τμήματα του φεστιβάλ, κέρδισε η ήδη βραβευμένη και στα παράλληλα τμήματα, ταινία «Τα ζώα του Άγριου Νότου» του Μπεν Ζεϊτλιν.

Τη φετινή κριτική επιτροπή αποτέλεσαν ο Ιταλός σκηνοθέτης Νάνι Μορέτι (πρόεδρος), οι σκηνοθέτες Αλεξάντερ Πέιν, Αντρέα Αρνολντ, Χίαμ Αμπάς και Ραούλ Πεκ, οι ηθοποιοί Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Νταϊάν Κρούγκερ και Εμανουέλ Ντεβός και ο σχεδιαστής μόδας Ζαν-Πολ Γκολτιέ.



Πηγή:  newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: