Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Οι Έλληνες ψηφίζουν: Κάλπες οργής στο Αγρίνιο

Δεν είναι μόνο η θεωρία της Έμμα Γκόλντμαν που υποστήριζε πως "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο θα ήταν παράνομες". Περίπου 280 χιλιόμετρα δυτικά της Αττικής, η πεποίθηση ότι η χώρα βιώνει την απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, χωρίς το εκλογικό αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου να μπορέσει να αντιστρέψει το κλίμα δυσφορίας, είναι πλέον γενικευμένη. Το NEWS 247 σε συνεργασία με το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό site στο νομό Αιτωλοακαρνανίας agrioniopress.gr ταξίδεψε μέχρι το ορεινό Αγρίνιο, λίγα 24ωρα πριν την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της ερχόμενης Κυριακής.

Μισθωτοί, φοιτητές, συνταξιούχοι και άνεργοι εμφανίζονται διχασμένοι. Είναι η αγανάκτηση από την πολιτική των τελευταίων δυόμιση χρόνων που αυτή τη φορά θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης ή διατηρείται η ελπίδα για ένα ευοίωνο μέλλον;

Στην πρωτεύουσα των 51.000 κατοίκων, τα γκρίζα νούμερα που έρχονται από το μέτωπο της απασχόλησης δεν αφήνουν περαιτέρω περιθώρια κρατικής αναλγησίας.

Μέσα σε λίγους μήνες, η ανεργία εκτοξεύτηκε πάνω από το 25%. Η κάθετη πτώση στα μεροκάματα της οικοδομής, η διακοπή εκτέλεσης των έργων της Ιονίας Οδού και τα δεκάδες λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μακραίνουν καθημερινά τη λίστα των ανέργων.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος του εφιάλτη, αρκεί να ρίξουμε μία ματιά στα στοιχεία που έφερε στο φως της δημοσιότητας ο ΟΑΕΔ τον περασμένο μήνα.

Οι άνεργοι στο δήμο Αγρινίου φτάνουν τους 9.444, στο Μεσολόγγι τους 2.889 και στο δήμο Θέρμου τους 213. "Μπορούν να μας πείσουν ότι η κατάσταση αυτή θα αλλάξει προς το καλύτερο;",αναρωτιούνται οι νεότερες γενιές. 

Εκτός από το εμφανές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν άνοδο στο κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ταυτόχρονες απώλειες για τη Νέα Δημοκρατία, αλλά και μία τάση ενίσχυσης των παρατάξεων της Αριστεράς.

Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό των κατοίκων επιλέγει το δρόμο της αποχής και του άκυρου ψηφοδελτίου. "Δεν μπορεί κανένας ουσιαστικά να εξασφαλίσει το μέλλον μας. Βρίσκουμε παντού εμπόδια μπροστά μας. Βαρεθήκαμε τις προεκλογικές εξαγγελίες", παραδέχονται νεαρές που κατοικούν στο Αγρίνιο.

"Θα ψηφίσω με πολύ πάθος. Η ανέχεια, η ανεργία, η φτώχεια και τα υποβαθμισμένα πτυχία με ωθούν στο να ψηφίσω ΚΚΕ. Το μόνο κόμμα που νοιάζεται για το συνάνθρωπο", προσθέτει άλλη κάτοικος του Αγρινίου που ευελπιστεί ότι σύντομα θα "εξουδετερωθεί" το "κυβερνητικό δίδυμο" ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Στο κλίμα δυσφορίας της ευαίσθητης περιοχής, έρχεται να προστεθεί η οριστική απαξίωση της αγροτικής παραγωγής. "Αν και την περασμένη πενταετία άγγιζε το 50%, πλέον δεν ξεπερνά συνολικά το 15% του ΑΕΠ", αναφέρουν χαρακτηριστικά μέλη αγροτικών συνεταιρισμών.

Οι νέοι έφυγαν από το χωριό, εγκατέλειψαν την αγροτική γη και όσοι επαναπατρίζονται, καλλιεργούν ρόδια, σαλιγκάρια, σπαράγγια, σαλιγκάρια, αρωματικά φυτά και βιολογικά προϊόντα. "Όχι πια καπνά, για τα οποία φημιζόμασταν. Αυτά τα εισάγουμε από φτηνές πλέον χώρες, όπως η Βραζιλία", καταλήγουν με πικρία.




Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: