Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

Οι εκλογές θα κρίνουν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

Με το αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών συνδέει την παραμονή της χώρας στο ευρώ το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας την πιθανή ανάγκη σχηματισμού μίας κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Βασιζόμενο στη δημοσκόπηση της Public Issue για τον ΣΚΑΪ, το διεθνές πρακτορείο προβλέπει πως η ΝΔ θα κερδίσει 104 έως 112 έδρες στη βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποσπάσει 34 έως 42 έδρες.

Συνεπώς, συνεχίζει το Bloomberg, τυχόν συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα ενδέχεται να μην επαρκέσει για τη δημιουργία πλειοψηφικής κυβέρνησης.

Η δημοσκόπηση καταδείκνυε την πιθανή είσοδο εννέα κομμάτων στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένων σχηματισμών που επιζητούν την καταβολή γερμανικών αποζημιώσεων, την ακύρωση των Μνημονίων και την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Για να επιτευχθεί η πολιτική νομιμοποίηση της εκλεγείσας κυβέρνησης, η διαφορά υποστήριξης πρέπει να είναι ισχυρή σχολίασε η οικονομολόγος Σάρα Χιούιν.

"Η ψηφοφορία όμως αναμένεται να είναι κλειστή, με την υποστήριξη για τα μειοψηφούντα κόμματα να κρατά", συμπλήρωσε.

Οι Έλληνες, σημειώνει η συντάκτης του άρθρου, ουσιαστικά βρίσκονται διχασμένοι ανάμεσα στην επιθυμία τους να παραμείνουν στο κοινό νόμισμα και την εξάντλησή που βιώνουν λόγω των μέτρων λιτότητας που έχουν επιβληθεί κατά την τελευταία τετραετία.

Η ελληνική οικονομία, παρά τις θυσίες, προβλέπεται ότι θα υποστεί ύφεση για το πέμπτο διαδοχικό έτος κατά το 2012, με τη συρρίκνωση να πλησιάζει το 5% του ΑΕΠ. Η ανεργία κινείται στο 19%, ενώ η νεανική ανεργία ξεπερνάει πλέον το 50%.



Δεν υπάρχουν σχόλια: