Κυριακή 29 Απριλίου 2012

Αποκλειστική συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Ν.Δ. Ιωαννίνων Κώστα Χαραλαμπόπουλου στον Μίλτο Γήτα

Γιατί μετά από τόσα χρόνια και μάλιστα σε δύσκολους πολιτικά καιρούς θέσατε πάλι τον εαυτό σας στην κρίση του κόσμου και στη διάθεση της Νέας Δημοκρατίας;
Με την ερώτησή σας επισημάνατε ήδη και την απάντηση: το ότι οι καιροί είναι δύσκολοι με παρακίνησε να εκτεθώ και πάλι στην πολιτική κονίστρα: εγώ δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, απλά νιώθω την ανάγκη να υπηρετήσω τους συμπολίτες μου.
Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται μακριά από το στόχο της αυτοδυναμίας. Τι είναι εκείνο που σας κάνει να πιστεύετε πως οι πολίτες τελικά θα δώσουν ισχυρή εντολή; 
Έχω την εντύπωση ότι η περιπέτεια, στην οποία θα εμπλέξει τη χώρα η ακυβερνησία, θα ωθήσει τους πολίτες να εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία για τη διακυβέρνηση της χώρας. Το κόμμα μας σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να οδηγήσει την Πατρίδα σε σταθερότητα, ώστε με την Ανάπτυξη να πετύχουμε την έξοδο από την κρίση. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το νέο μοντέλο Ανάπτυξης που μπορεί να δώσει λύσεις θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην Παραγωγή και όχι στην Κατανάλωση.
 
Σας προβλημάτισε καθόλου πριν πάρετε την απόφαση να είστε υποψήφιος το ασταθές πολιτικό σύστημα και οι επιθέσεις που δέχονται οι πολιτικοί από τους πολίτες; 
Όχι βέβαια, γιατί αφενός δεν με φοβίζουν οι δυσκολίες και αφετέρου δεν είναι η Νέα Δημοκρατία, αλλά το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο κ. Παπανδρέου που έφεραν τη χώρα στο χείλος της αβύσσου.
Βλέποντας δημοσκοπικά τα ποσοστά της να πέφτουν πιστεύετε πως η Νέα Δημοκρατία πλήρωσε «ακριβά» τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά και την υπογραφή που έβαλε στη νέα δανειακή σύμβαση; 
Η συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και η συναίνεση στη δανειακή σύμβαση σε καμία περίπτωση δεν έχουν το χαρακτήρα της συγκυβέρνησης, απλά έχουν το χαρακτήρα της στήριξης της τότε Κυβέρνησης για την αποφυγή του διαγραφόμενου τότε κινδύνου της χρεοκοπίας. Η Νέα Δημοκρατία πάντοτε έθετε και θέτει το εθνικό συμφέρον υπεράνω του κομματικού. Το ίδιο έπραξε και στο συγκεκριμένο θέμα.
Είναι ή δεν είναι τελικά κόμμα του μνημονίου η Νέα Δημοκρατία;  
Η Νέα Δημοκρατία ασφαλώς και δεν είναι κόμμα του μνημονίου, γιατί ήταν αυτή που πρότεινε και επεδίωξε συστηματικά τις διαπραγματεύσεις για την όσο το δυνατό πιο ανώδυνη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας. Η Νέα Δημοκρατία απέδειξε εμπράκτως ότι αποτελεί σταθερά υπεύθυνη πολιτική δύναμη που μεριμνά πρωτίστως για το καλό της Πατρίδας μας και δεν αποβλέπει σε πρόσκαιρα μικροκομματικά οφέλη. Η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε το καλούμενο πρώτο μνημόνιο, γιατί θεώρησε – και αποδείχτηκε πολύ σωστό – ότι η όλη συνταγή ήταν αποτυχημένη. Στη συνέχεια η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Τι έπρεπε λοιπόν να γίνει τότε; Έπρεπε να πέσουμε στο γκρεμό; Όχι. Υπογράψαμε τη συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση για να σωθεί ο τόπος. Η πολιτική μας για επαναδιαπραγμάτευση των όρων ισχύει απόλυτα.     
Πώς κρίνετε και πώς σχολιάζετε τη δημιουργία νέων κομμάτων από τη «μήτρα» της Νέας Δημοκρατίας; 
Το πολίτευμα της Δημοκρατίας δεν έχει τη «μονολιθικότητα» των κομμάτων που στηρίζουν αυταρχικά καθεστώτα, αλλά ο πλουραλισμός της Δημοκρατίας στην πολιτική έκφραση δίνει την ευκαιρία να ακούγονται πολλές φωνές αρκεί βέβαια να μη πρόκειται περί τυχοδιωκτισμού. 
Θα προτείνατε μετά τις εκλογές, εφόσον δεν έχετε πάρει ποσοστά αυτοδυναμίας, μια κυβέρνηση συνεργασίας; Και αν ναι με ποια κόμματα;  
Θα μου επιτρέψετε να απαντήσω ότι αυτό είναι θέμα της ηγεσίας του κόμματος. Εκείνο που ενδιαφέρει αυτή την ώρα είναι η γνώμη του ελληνικού λαού που θα κρίνει και θα αποφασίσει.
Ο κόσμος σε μεγάλο βαθμό έχει χάσει την αισιοδοξία του και πλέον το εκδηλώνει με κάθε τρόπο. Εσάς τι σας μεταφέρουν οι πολίτες από τις περιοδείες που έχετε κάνει στο Νομό Ιωαννίνων; 
Φυσικό είναι με τέτοια οικονομική στενότητα που επιβάλλει η δανειακή σύμβαση οι πολίτες να στενοχωρούνται, ακόμη και να «εξεγείρονται» -κάποτε και με ανοίκειους τρόπους- αλλά η προσωπική μου εμπειρία από τις περιοδείες μου και στην πόλη των Ιωαννίνων και στην ύπαιθρο του Νομού δείχνει ότι πολύς κόσμος έχει τη γνώμη ότι, εάν η Νέα Δημοκρατία γίνει Κυβέρνηση, «θα τα καταφέρουμε», όπως διακηρύσσει και ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς.
Ποια είναι η σχέση σας με τους άλλους συνυποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στο Νομό Ιωαννίνων; 
Απλά συναγωνιστικός και όχι ασφαλώς ανταγωνιστικός. Όλοι μας προσπαθούμε να μεταφέρουμε στους πολίτες την πολιτική που θα εφαρμόσει η Νέα Δημοκρατία στην Κυβέρνηση και ελπίζω ότι όποιοι κι αν εκλεγούμε θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Τι προσδοκάτε από την επόμενη μέρα των εκλογών;  
Τι άλλο από το να σχηματίσει Κυβέρνηση ο Αντώνης Σαμαράς, ώστε επιτέλους να οδηγηθούμε το συντομότερο δυνατό στην έξοδο από τα εφιαλτικά αδιέξοδα της κρίσης. Έχουμε όλοι μας ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ, ένα ολότελα καινούριο και περισσότερο ελπιδοφόρο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα.     

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(29/4/2012)
     

           

Δεν υπάρχουν σχόλια: