Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Πειραματικό φάρμακο κατά του καρκίνου εξολοθρεύει κάθε τύπο όγκου

Ένα νέο πειραματικό φάρμακο μπορεί πιθανώς να θεραπεύσει τον καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών, του εντέρου, του εγκεφάλου, του συκωτιού και του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες μεταμόσχευσαν όγκους των παραπάνω ειδών σε ποντίκια και στη συνέχεια τους χορήγησαν το φάρμακο για να δουν την δραστικότητά του. Τα αποτελέσματα του φαρμάκου -το αντίσωμα anti-CD47 που μπλοκάρει το σημα «μην με φάτε» που εκπέμπουν κανονικά τα καρκινικά κύτταρα- ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ανοσοποιητικό σύστημα των τρωκτικών ενεργοποιήθηκε άμεσα για να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα.

Παρότι το φάρμακο αυτό θα αργήσει πολύ να δοκιμαστεί σε άνθρωπο, φαίνεται ιδιαίτερα υποσχόμενο. Σε 10 ποντίκια που δεν χορηγήθηκε το φάρμακο, τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώθηκαν ταχύτητα μέχρι τους λεμφαδένες. Αντίθετα, μόνο σε ένα ποντίκι όπου εφαρμόστηκε η θεραπεία εμφανίστηκαν ενδείξεις καρκίνου στους λεμφαδένες. Στα υπόλοιπα, οι καρκινικοί όγκοι που τους είχαν εμφυτεύσει όχι μόνο δεν εξαπλώθηκαν αλλά ο όγκος τους έγινε μικρότερος μετά τη θεραπεία, ακόμα και στο ένα τρίτο του αρχικού μεγέθους.

Επιπλέον, σε πέντε ποντίκια όπου είχαν εμφυτευθεί όγκοι καρκίνου του μαστού, τα καρκινικά κύτταρα εξαλείφθησαν εντελώς και τα πειραματόζωα παρέμειναν υγειή και χωρίς καρκίνο για 4 μήνες μετά την θεραπεία.





Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: