Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Θλιβερή πρωτιά για την Ελλάδα τα τροχαία δυστυχήματα

Την πρώτη θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ κατέχει η χώρας μας, σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα, ενώ το ετήσιο κόστος από τις επιπτώσεις τους στη χώρα εκτιμάται στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σήμερα στα Χανιά, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, για την παρουσίαση εκδηλώσεων οδικής ασφαλείας που οργανώνουν ο δήμος και ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, τα τελευταία 50 χρόνια οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα στην Ελλάδα ξεπερνούν τις 120.000.

Όπως υποστήριξε ο γνωστός οδηγός Τάσος Ιαβέρης "πρόκειται για πραγματική γενοκτονία καθώς τα τελευταία 50 χρόνια από τροχαία στην Ελλάδα είχαμε 120 χιλιάδες νεκρούς, 350 χιλιάδες αναπήρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες".

Όπως ακόμα υποστήριξε, "έχω υπολογίσει μέχρι το 2050 ότι θα "λείπουν" περίπου 2,5 εκατομμύρια Έλληνες , που δεν θα υπάρχουν γιατί οι γονείς που θα έφερναν παιδιά στον κόσμο θα έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί βαριά σε τροχαία".

Σύμφωνα με τον διευθυντή δημοσίων σχέσεων ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας Γιάννη Ρούντο, "τα στοιχεία τού 2010 φέρνουν την Ελλάδα πρώτη σε θανάτους από τροχαία δυστυχήματα με 116 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, ενώ στον αντίποδα η Σουηδία έχει 28 θανάτους, ανά εκατομμύριο κατοίκων".

Ωστόσο, το 2011 τα τροχαία στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 9,6% και οι θάνατοι από τροχαία κατά 14,8%.

Όσον αφορά το κόστος πέρα από την ανθρώπινη απώλεια ενός τροχαίου είναι χαρακτηριστικό ότι ένας βαριά τραυματίας στοιχίζει γύρω στις 30.000 ευρώ ετησίως και ένας ελαφρά γύρω στις 3.000 ευρώ.

Οι αιτίες των τροχαίων είναι πολλές αλλά πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν ο παράγοντας άνθρωπος και η κατάσταση του οδικού δικτύου.


Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: