Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Στην Ελβετία ταξίδεψαν τα κλεμμένα από το Μουσείο της Αρχ. Ολυμπίας

Νέα τροπή πήραν οι έρευνες των αρχών ασφαλείας όσον αφορά στην υπόθεση της κινηματογραφικής κλοπής στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Πλέον οι έρευνες της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας εστιάζονται στην Ελβετία και την Βρετανία, καθώς εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος των αρχαιοτήτων έχει βγει εκτός συνόρων. Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης δέχτηκαν μια πληροφορία πριν από λίγες μέρες, ότι σημαντικό μέρος από τα 77 αντικείμενα που εκλάπησαν από το Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων, «ταξίδεψαν» στην Ελβετία.
Την νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου δύο ένοπλοι αιφνιδίασαν τη μοναδική φύλακα του Μουσείου και άρπαξαν από τις προθήκες κυρίως χάλκινα εκθέματα και ένα χρυσό δαχτυλίδι. Στην αρχή υπήρχε η εκτίμηση πως επρόκειτο για ερασιτεχνικό χτύπημα και πως οι δράστες άλλα εκθέματα ήθελαν να κλέψουν και άλλα τελικά αφαίρεσαν.

Μάλιστα, οι αναζητήσεις της αστυνομίας είχε επικεντρωθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα, ορισμένα εκ των οποίων είχαν και επαγγελματική σχέση με το μουσείο και θα μπορούσαν να γνωρίζουν τις μαύρες τρύπες στη φύλαξή του.

Τώρα όμως υπάρχει η πεποίθηση ότι το χτύπημα έμοιαζε με ερασιτεχνικό, αλλά μόνο τέτοιο δεν ήταν. Τα 77 εκθέματα που συνδέονται με την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μπορούν να έχουν πολλούς πιθανούς αγοραστές στον χώρο των σημαντικών συλλεκτών αρχαιοτήτων.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αρχαιοκαπηλίας, που η Ελβετία έχει αποδειχθεί ένας σημαντικός σταθμός προτού κλεμμένοι «θησαυροί» του πολιτισμού μεταφερθούν είτε σε ιδιωτικές συλλογές είτε στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία ή την Ολλανδία όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την απόκτηση αρχαιοτήτων.





Πηγή: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: