Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Απερίγραπτο θράσος! Τρεις υπουργοί ενημέρωσαν ότι μετά από 67 χρόνια δεν υπάρχουν στοιχεία για γερμανικές αποζημιώσεις

Με τη φράση "η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει" από τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα, ξεκίνησε η κουβέντα στη Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου. Παρά τη σαφή αυτή δήλωση του κ. Δήμα, ωστόσο φάνηκε ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των υπουργών, Δήμα, Σαχινίδη και Παπαϊωάννου πως το θέμα δεν έχει μελετηθεί σχεδόν στο ελάχιστον από καμία κυβέρνηση μέχρι τώρα, καθώς έγινε γνωστό πως μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς. 

Ο κ. Δήμας δήλωσε ξεκάθαρα πως για να διαμορφωθεί ολοκληρωμένη εικόνα, χρειάζεται περισσότερο μελέτη των στοιχείων και αξιολόγησή τους, αλλά ξεκαθάρισε πως η χώρα διατηρεί ακόμα τις δυνατότητές για τον χειρισμό του θέματος. 

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά το χαρακτήρισε σύνθετο θέμα με νομικά και πολιτικά προβλήματα. 

Ο πλέον όμως αποκαλυπτικός υπουργός για το τί έχουν κάνει οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για το τεράστιο αυτό εθνικό θέμα, ήταν ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος ξεκάθαρα δήλωσε ότι το υπουργείο δεν έχει ούτε σπιθαμή από στοιχείο για αυτή την υπόθεση. 

Μάλιστα, δήλωσε πως ρώτησε να ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του υπουργείου αν υπάρχουν στοιχεία για τις απαιτήσεις της χώρας, αλλά δεν προέκυψε τίποτα. Μετά από 50 δηλαδή και χρόνια ούτε ένα στοιχείο από το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, ορθά κοφτά δήλωσε πως δεν έχει καταφέρει ακόμα να αποκτήσει πρόσβαση και το αναζητά ένα αρχείο που αφορά πολεμικές αποζημιώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος όταν είχε ερωτηθεί επί του θέματος είχε δηλώσει πως η Τράπεζα δεν διαθέτει πρωτότυπα στοιχεία για το δάνειο και είχε παραπέμψε στο υπουργείο Οικονομικών. 

Όλα αυτά προκαλούν οργή και αγανάκτηση, καθώς η χώρα με τα χρήματα που θα μπορούσε να απαιτήσει από τη Γερμανία ίσως να μην βρισκόταν σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση, ενώ προκαλεί τεράστια ερωτήματα γιατί μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν έχει ανακινήσει το θέμα.



Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: