Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε για άλλη μία φορά στο Ισραήλ και στην Ιερουσαλήμ μετά από ανακάλυψη αρχαιολόγων οι οποίοι… υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν επιγραφές σε ταφικό σύμπλεγμα που μπορούν να αποδείξουν πως εκεί έχει ταφεί ο Ιησούς Χριστός. Το συγκεκριμένο σημείο δεν εξερευνάται για πρώτη φορά από τους αρχαιολόγους, καθώς κατά την δεκαετία του ’80 είχαν ανακαλυφθεί στο ίδιο σημείο οστεοθήκες με τα ονόματα της οικογένειας του Ιησού αναγραμμένα επάνω. Τότε υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από τους Ορθόδοξους Εβραίους οι οποίοι ανησυχούσαν για την διατάραξη του Αγίου Τόπου από τις ανακαλύψεις αυτές. Έτσι το σημείο μπαζώθηκε και χτίστηκε επάνω του ένας πύργος.
Ωστόσο, ένας λόγιος επιγραμματιστής, Τζέιμς Ταμπόρ από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και ο δημιουργός ντοκιμαντέρ «Simcha Jacobovici» ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την έρευνά τους. Έλαβαν άδεια από την κυβέρνηση του Ισραήλ το 2010 να χρησιμοποιήσουν ένα μηχανικό χέρι ώστε να διανοίξουν τρύπες στο έδαφος και να διερευνήσουν τη γύρω από τον «οικογενειακό τάφο του Ιησού» περιοχή.

Χρησιμοποιώντας μία κάμερα κινούμενη με τηλεκοντρόλ, που είναι εφαπτόμενη σε ρομποτικό χέρι, οι αρχαιολόγοι ερευνώντας κάτω από έναν πύργο στην Ιερουσαλήμ εξεπλάγησαν όταν ανακάλυψαν μία σειρά οστεοθηκών του 1ου αιώνα. Στο καπάκι της μίας οστεοθήκης που είναι κατασκευασμένη από ασβεστόλιθο, είναι χαραγμένη μία επιγραφή σε αρχαία ελληνικά, που όπως μπορεί να μεταφραστεί από τους ειδικούς, αναφέρεται: Θεϊκέ Ιεχωβά, αναστήσου, αναστήσου.
 
Αυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη της ταφικής αίθουσας, την οποία και ονόμασαν «ταφική αυλή», καθώς βρισκόταν κάτω από την αυλή του κτιρίου. Εκεί βρήκαν και τις επιγραφές. Οι δύο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι επιγραφές αυτές συγκλίνουν στη θεωρία ότι εκεί κοντά πράγματι βρίσκεται ο τάφος του Ιησού, θεωρώντας πως και οι δύο κοντινοί τάφοι είναι μέρος ενός συμπλέγματος που ανήκε στην ιδιοκτησία του Ιωσήφ από την Αριμαθέα, ο οποίος σύμφωνα με τα Ευαγγέλια ανέλαβε την ταφή Του Ιησού.
 
Όταν το 1980 είχε ανακαλυφθεί, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, ο «οικογενειακός τάφος του Ιησού» υπήρχε και επιγραφή «Ιησούς, ο γιος του Ιωσήφ» αλλά και άλλες που επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές. Ωστόσο, οι θεωρίες αυτές αποτελούν μόνο σενάρια και τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί καθώς οι φήμες πυροδοτούν αντιδράσεις τόσο στους Χριστιανούς και τους Ορθόδοξους Εβραίους.
 
Πηγή: 24ωρο