Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Όλα στον αέρα - Oι δανειστές ζητούν σκληρά μέτρα και οι εταίροι της κυβέρνησης μετρούν το πολιτικό κόστος

Σειρά επαφών με με τους πολιτικού αρχηγούς αναμένεται να έχει ο Πρωθυπουργός τα επόμενα εικοσιτετράωρα στην προσπάθεια του να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση ενόψει της άφιξης της τρόικας. Ενδεικτικό των σκληρών πιέσεων που ασκούνται από την πλευρά των τροικανών είναι το γεγονός ότι ακόμα και τώρα δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία έλευσης τους δίνοντας σαφές μήνυμα , ότι εάν δεν προχωρήσει η υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση τότε δεν πρόκειται να έρθουν παγώνοντας την εκταμίευση της έκτης δόσης. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα το Βήμα ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα έχει την πρώτη επαφή με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά η συνάντηση αυτή θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς τις επόμενες ημέρες ο πρόεδρος της ΝΔ θα κληθεί να στηρίξει ή όχι, βασικά νομοθετήματα που θεωρούνται από την τρόικα, ως απαραίτητα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας. 

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης , ο οποίος με επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για να οριοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας , μάλιστα, ο κ. Καρατζαφέρης ζητεί την παρουσία στο Συμβούλιο και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου , τονίζοντας ότι "αν δεν σοβαρευτούν τα άλλα δύο κόμματα" θα αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα.

Τα καυτά θέματα που πρόκειται να θέσει ο κ Παπαδήμός και είναι οι αδιαπραγμάτευτες απαιτήσεις της Τρόικας είναι:
Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα
Απολύσεις και κατάργηση φορέων στο δημόσιο.
Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.
Μείωση επικουρικών συντάξεων.
Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων.

Ενώ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη από τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί τις τελευταίες ώρες μεταξύ Αθήνας και δανειστών είναι και οι δηλώσεις του πρόεδρου του επιστημονικού συμβουλίου στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο οποίος με συνέντευξη του στην εφημερίδα το Βήμα ανέφερε ότι ''Η Ελλάδα είναι κατά τη γνώµη µου ήδη χρεοκοπημένη. Νοµίζω ότι το καλύτερο θα ήταν να πει κανείς ειλικρινά ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν µπορεί να εξοφλήσει τα χρέη της. έτσι θα µπορούσε να γίνει καλύτερος διακανονισµός''. Καθώς και το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο αναφέρει ότι το ΔΝΤ αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μειώσει το χρέος.



Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: