Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

IIF: Κοντά η οριστικοποίηση συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων - Αύριο στις 13:00 η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών


Είμαστε ένα βήμα πριν την συμφωνία για το PSI, δήλωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως και υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος, μετά την συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας. Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε την διαπραγμάτευση, παράλληλα με τις συζητήσεις για την νέα δανειακή σύμβαση , είπε ο υπουργός.
Οι ιδιώτες πιστωτές και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται "κοντά" στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας για το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που σημειώνει ότι αναμένει η συμφωνία να ολοκληρωθεί "την επόμενη εβδομάδα".

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, "επιτεύχθηκε νέα πρόοδος" στις συνομιλίες που είχαν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι του IIF με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όμως η πιο κρίσιμη συνάντηση είναι αυτή που θα έχει ο πρωθυπουργός αύριο γύρω στις 13:00 με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που τον στηρίζουν. Η συνάντηση θα γινόταν σήμερα στις 18:00 το απόγευμα όμως όπως έγινε γνωστό στις 15:00 του Σαββάτου δεν θα γίνει τελικά σήμερα η συνάντηση αλλά αύριο. 

Στη συνάντηση αυτή για άλλη μία φορά ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών αναφορικά με τη νέα δανειακή σύμβαση και όλα αυτά που απαιτούν οι ελεγκτές της τρόικας ως μέτρα, προκειμένου να δώσουν και εκείνοι το πράσινο φως στη διαδικασία του PSI. 

Άλλωστε η τρόικα ξεκαθάρισε με τον πλέον αυστηρό και κατηγορηματικό τρόπο ότι για να πουν "ναι" στη συμφωνία του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να πάρει όλο το σκληρό πακέτο μέτρων και μαζί με όλες τις υπογραφές των τριών πολιτικών αρχηγών. 

Σύμφωνα κύκλους του υπουργείου Οικονομικών στη χθεσινή συνάντηση σημειώθηκε «μεγάλη πρόοδος». Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και το Διεθνές Χρημαπιστωτικό Ινστιτούτο.

Όπως διευκρίνισαν οι πηγές, μετά τη συνάντηση του κ. Νταλάρα με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, η πρόοδος αφορά τεχνικά, νομικά αλλά και σε άλλα ζητήματα.

Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν πως πρέπει να γίνει πολλή δουλειά «γιατί έχουμε ταυτόχρονα τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Είναι όλα πάρα πολύ πυκνά, δύσκολα και κρίσιμα. Αισιοδοξία υπάρχει γιατί πρέπει να ζήσει η χώρα και να προστατέψουμε τους πολίτες γιατί έχουν υποστεί πολλά».

Για σημαντικά σημεία συναντίληψης επί τεχνικών και νομικών ζητημάτων κάνει λόγο στη δική του ανακοίνωση το IIF.

Aισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας για το PSI εντός των επόμενων ημερών δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στο Reuters, τόνισε παράλληλα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη νέα σύμβαση το αργότερο έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, προσθέτοντας ότι η χώρα μας έχει σημειώσει πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με εμφανή αποτελέσματα, αν και όπως παραδέχθηκε, υπάρχουν αποκλίσεις στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. 


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να αποχωρήσει απο την κυβέρνηση, εάν δεν υλοποιηθούν κάποια απο τα ζητήματα που έχει θέσει.

Σε δήλωσή του ο κ.Καρατζαφέρης τόνισε:"Aν δε μικρύνουν οι αγκυλώσεις, θα καταστεί δύσκολη η παραμονή μας στην κυβέρνηση"

Στο πλαίσιο των κρίσιμων συσκέψεων, την Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

Μέσα σε όλα η Τρόικα ζητάει περικοπές σε όλα!

Εκτός όμως των συναντήσεων για το κούρεμα στην Αθήνα είναι και η Τρόικα. Λίγο μετα τις 13:00 ξεκίνησε στο υπουργείο Εργασίας, η νέα συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, με τους εκπροσώπους των δανειστών. Νωρίτερα το πρωί είχε πραγματοποιηθεί η συνάντηση της γενικής γραμματέως του υπουργείου 'Αννας Στρατινάκη με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας. 

Η διαπραγμάτευση, η οποία δεν φαίνεται να καταλήγει προς το παρόν σε συμφωνία, γίνεται σε βαρύ κλίμα και έχει λάβει δραματικό χαρακτήρα, καθώς η «τρόικα» συνδέει ευθέως την αποδοχή του συνόλου των απαιτήσεών της με την ολοκλήρωση του PSI, την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης και την εκταμίευση της επόμενης δόσης.


Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: