Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Αξιωματούχος της ευρωζώνης: ''Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει'' - Παρουσιάζεται το κούρεμα αύριο στο Eurogroup

Συνεχίζονται οι δραματικές διαβουλεύσεις για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας σχετικά με το κούρεμα του χρέους, λίγο πριν την συνεδρίαση του euro group, αξιωματούχος της ευρωζώνης, δήλωσε στο πρακτορείο Dow Jones ότι αν δεν υπογραφεί η νέα δανειακή σύμβαση εγκαίρως, και δεν μπορεί να εκταμιευτεί η νέα βοήθεια για να πληρωθεί το ομόλογο ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο, τότε εξετάζεται η χορήγηση νέου δανείου γέφυρα προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι ''δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να χρεοκοπήσει''.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται αύριο, για πρώτη φορά τη φετινή χρονιά, και περιμένουν από τον Ε.Βενιζέλο την παρουσίαση των βασικών σημείων για το επερχόμενο ελληνικό κούρεμα.

Εκτός από το ελληνικό χρέος, θα συζητήσουν και για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ο οποίος προβλέπεται να συσταθεί τον Ιούλιο, και η νέα συνθήκη που θα αποσκοπεί στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2013.

''Το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη''

Ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους συνιστά ιστορική αλλαγή. Σε συνέντευξη του που μεταφέρει η Deutsche Welle, δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα θα κοστίσει ακριβά την Ευρώπη.

Το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα ελληνική κυβέρνηση και ιδιώτες πιστωτές ελπίζουν να έχουν έρθει σε συμφωνία για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Την ώρα, που κύκλοι της ΕΕ κάνουν λόγο για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο, οι νέες αιφνιδιαστικές προβλέψεις του Πόλ Τόμσεν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για έλλειμμα 150% μέχρι το 2020, δίνουν τροφή σε απαισιόδοξα σενάρια ως προς την έκβαση των διαπραγματεύσεων στην Αθήνα.

Σύμφωνα πάντως με τα πρακτορεία ειδήσεων τα ξημερώματα του Σαββάτου οι ιδιώτες πιστωτές συμφώνησαν σε κούρεμα 65 με 70%. Εκπρόσωπος τράπεζας έκανε μάλιστα λόγο για ομόλογα διάρκειας 30 ετών με μέσο επιτόκιο 4%.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Το κούρεμα συνιστά ιστορική αλλαγή, υποστηρίζει ο Γιοέζεφ Ακερμαν
Μιλώντας αποκλειστικά στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) o επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Ακερμαν εκτιμά ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα έχει μακροπρόθεσμα μεγάλο κόστος για τη Ευρώπη:''Η προσδοκία των επενδυτών ήταν ότι η αξία των ομολόγων θα επιστραφεί κατά 100%. Η αρχή αυτή παραβιάστηκε παρά τις όποιες δηλώσεις, είπε ο επικεφαλής της Deutsche Bank. Αυτό σημαίνει ότι θα κληθούμε να πληρώσουμε ένα υψηλότερο τίμημα, μεταξύ άλλων και με τη μορφή υψηλότερων επιτοκίων, τα οποία οι επενδυτές θα απαιτήσουν από πολλές κυβερνήσεις''.

Αναφερόμενος στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών ο Γιόζεφ Ακερμαν δήλωσε ότι ''ήταν αναγκαία για πολιτικούς λόγους. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε πλειοψηφία στη γερμανική Βουλή για το πακέτο διάσωσης. Είναι επίσης σαφές ότι συνιστά ιστορική αλλαγή διότι τα κρατικά ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών ήταν μέχρι τώρα απολύτως ασφαλή''.

Νούναν: Λάθος η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών

Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικελ Νούναν με τον πρόεδρο του Eurogroup
Επικριτικός στη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα είναι και ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ο Μάικελ Νούναν τόνισε ότι η κρίση χρέους οξύνθηκε μετά την απόφαση των χωρών της ευρωζώνης για τη συμμετοχή τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και επενδυτικών κεφαλαίων στο κούρεμα.

''Όταν δανείζεις χρήματα η πρώτη ερώτηση που σου κάνουν είναι αν θα τα επιστρέψεις'', είπε ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας. Και πρόσθεσε ότι ''με αυτό το δεδομένο ήταν ολέθριο σφάλμα μια συζήτηση για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο κούρεμα διότι αυτό ήταν που ''τρέλανε'' τις αγορές υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Μάικελ Νούναν.



Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: