Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Αλλεπάλληλα τα «χτυπήματα» στην Ηπειρωτική ύπαιθρο!..

Απανωτά είναι τα χτυπήματα που δέχεται από την Πολιτεία η Ηπειρωτική ύπαιθρος. Στο πλαίσιο των… δήθεν αναδιαρθρώσεων, πολλές βασικές υπηρεσίες, όπως ΙΚΑ, Δ.Ο.Υ., ΕΛ.ΤΑ., στρατιωτικά φυλάκια, αστυνομικά τμήματα , σχολεία, Kέντρα Yγείας κ.α. έχουν ήδη καταργηθεί, προκαλώντας πολύ σοβαρά προβλήματα στους ακρίτες μας, που πλέον νιώθουν ότι βρίσκονται στο… έλεος του Θεού! 
Τελευταίο «θύμα» των… αναδιαρθρώσεων το ΙΚΑ Μετσόβου, το οποίο εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στον διευρυμένο πλέον Δήμο. Η Πολιτεία καταργεί το μοναδικό υποκατάστημα του ΙΚΑ που υπήρχε στην περιοχή, αναγκάζοντας τους ασφαλισμένους να μετακινούνται έως και 80 χιλιόμετρα, απλά και μόνο για να γράψουν φάρμακα! 
Ήδη το κλίμα στο Μέτσοβο είναι τεταμένο, με τους πολίτες να κάνουν λόγο για πλήρη απαξίωση των ίδιων και της περιοχής τους. «Πρώτα ήταν το κλείσιμο του καταστήματος του ΟΤΕ, ακολούθησε η μεταφορά της Δ.Ο.Υ. σε αυτή των Ιωαννίνων και τώρα μας παίρνουν και το ΙΚΑ!. Μας λένε με… τρόπο, ότι πρέπει να μεταναστεύσουμε;» διερωτώνται αγανακτισμένοι Μετσοβίτες. 

Ο Δήμος… 
Χθες, με ανακοίνωσή του, ο Δήμος Μετσόβου αναφέρεται στο επικείμενο «λουκέτο» στο ΙΚΑ της περιοχής, χαρακτηρίζοντας την απόφαση άδικη, ακατανόητη και άστοχη. «Η κατάργηση του υποκαταστήματος ΙΚΑ Μετσόβου θα δημιουργούσε τεράστια προβλήματα εξυπηρέτησης των πολιτών σε ένα Δήμο με έντονο ανάγλυφο, μεγάλες αποστάσεις, μεταξύ των κοινοτήτων και ανάμεσα στην έδρα του νομού και με ανεπαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση» αναφέρει, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση. 
Για τον Δήμο είναι αδιαπραγμάτευτο να μην κλείσει το υποκατάστημα στην περιοχή, ενώ απαιτεί να δοθεί μια άμεσα μια λύση. «Η Πολιτεία αγνοεί προκλητικά την ουσιαστική εξυπηρέτηση των δημοτών και απαξιώνει τελείως το Δήμο μας, όταν μάλιστα η κεντρική εξουσία με περισσό θράσος κάνει λόγο για ανάπτυξη της υπαίθρου και του πρωτογενή τομέα» καταλήγει η χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Μετσόβου. 

Έρημο τοπίο…
Δυστυχώς, η περιοχή του Μετσόβου δεν είναι η μοναδική, στην οποία το τελευταίο διάστημα κλείνουν υπηρεσίες. Στην Παραμυθιά οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί για το λουκέτο και στο εκεί υποκατάστημα του ΙΚΑ, ενώ αναβρασμός επικρατεί και στον Παρακάλαμο, για το κλείσιμο της ΑΤΕ και τη μεταφορά της στο Καλπάκι. 
«Ουσιαστικά τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε στο… μεγαλείο της την Κυβερνητική πολιτική. Τιμωρούν όσους ανθρώπους ζουν στην ύπαιθρο και κόβουν κάθε κίνητρο σε εκείνους που επιθυμούν να αφήσουν τις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν στην περιφέρεια» λένε συμπολίτες. 

Μπορούν να ζήσουν; 
Έτσι, διαμορφώνεται το ερώτημα, αν μπορούν πλέον οι κάτοικοι των ορεινών και ακριτικών περιοχών της Ηπείρου να ζήσουν φυσιολογικά στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. 
Υπενθυμίζεται, πως έχουν ήδη κλείσει πολλά σχολεία σε ακριτικές περιοχές, ενώ άλλα συγχωνεύθηκαν με γειτονικά, αποδυναμώθηκαν εντελώς Κέντρα Υγείας, έκλεισαν αστυνομικά τμήματα, η Συνοριαφυλακή αποδυναμώθηκε σημαντικά, στρατιωτικά φυλάκια έκλεισαν, οι Εφορίες από περιοχές όπως η Κόνιτσα και το Μέτσοβο μεταφέρθηκαν σε μεγάλες πόλεις, Τελωνεία έβαλαν λουκέτο κ.α. 
Είναι δεδομένο λοιπόν, ότι δεν μπορεί να ζήσει κάποιος σε μια περιοχή που δεν έχει βασικές υπηρεσίες, τουλάχιστον για την περίθαλψή του και για την μόρφωση των παιδιών του. 
«Δεν αρκεί να λέμε, ότι περιοχές όπως το Πωγώνι, η Κόνιτσα, το Ζαγόρι ή το Μέτσοβο είναι όμορφες και αποτελούν τουριστικούς πόλους έλξης. Χρειάζεται να βοηθά η Πολιτεία όσους μένουν εκεί. Στην εποχή μας, δεν στοιχίζει τίποτε να υπάρχουν μικρά υποκαταστήματα από βασικές υπηρεσίες στις περιοχές αυτές. Εκεί βρήκαν να κάνουν οικονομία;» λένε συμπολίτες. 

Από θαύμα!.. 
Βέβαια, οι επιπτώσεις από το… ξεγύμνωμα της Ηπειρωτικής υπαίθρου είναι ήδη ορατές. Πρώτη και καλύτερη η εγκληματικότητα που οργιάζει, με τους παρανόμους να εισβάλλουν σε σπίτια ή και καταστήματα, αρπάζοντας ό, τι βρουν μπροστά τους. 
Όπως λένε κάτοικοι ορεινών Ηπειρωτικών χωριών, από θαύμα ακόμη δεν έχουμε θρηνήσει κάποιο θύμα. Δυστυχώς όμως, ακόμη και αυτό να γίνει, αποδεικνύεται ότι η Πολιτεία δεν ενδιαφέρεται πλέον καθόλου για την ύπαιθρο, την οποία φαίνεται να έχει ξεγράψει εντελώς… 

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: