Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Γιαννιώτικο γάλα και κρέας θέλει να πιστοποιήσει η ΕΑΣΙ

Κάπως αργά φαίνεται, ότι σκέφτηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων (ΕΑΣΙ) να ξεκινήσει τις ενέργειες πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων, με σκοπό να προσδώσει υπεραξία στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα της περιοχής και να τα κάνει πιο ανταγωνιστικά, έναντι των άλλων ομοειδών τους. 
Όπως ανακοίνωσε χθες, θα καταθέσει φάκελο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για χαρακτηρισμό του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος των Ιωαννίνων σαν προϊόν προστατευόμενης Γεωγραφικής ένδειξης. Παράλληλα δρομολογεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση του κρέατος των αυτοχθόνων Ελληνικών φυλών της Ηπείρου. Όλες τις ενέργειες θα υποστηρίξει το τμήμα Ζωικής παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου, ενώ αρωγός θα είναι και η «Δωδώνη». 
Ωστόσο, αν και η πρωτοβουλία είναι θετική, θα έπρεπε πρωτίστως η ΕΑΣΙ, όπως και όλες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών στην Ήπειρο να μεριμνήσουν για την δημιουργία και αξιοποίηση των απαραίτητων υποδομών, οι οποίες θα εξασφαλίζουν, αρχικά την παραγωγή των αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου και στη συνέχεια την διανομή τους. 

Παρακμή..
Δυστυχώς, τώρα σχεδόν όλες οι μεγάλες υποδομές στην Ήπειρο βρίσκονται σε παρακμή. Το μέλλον της «Δωδώνης» δεν είναι ευοίωνο, αφού οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, η ΣΒΕΚΗ έκλεισε, η ΕΛΒΙΖ απαξιώθηκε εντελώς και ουσιαστικά έχει κλείσει, ενώ καμία απολύτως πρόοδος δεν έχει σημειωθεί στον τομέα της βιολογικής κτηνοτροφίας. 
Το μοναδικό σφαγείο που θα μπορούσε να έχει τις προϋποθέσεις για σφαγή ζώων που εκτρέφονται βιολογικά είναι αυτό του Κεφαλοβρύσου, οι διαδικασίες όμως τελικά δεν είχαν προχωρήσει και ούτε βεβαίως υπάρχει μονάδα τυποποίησης. 
Παράλληλα, το μοναδικό τυροκομείο που επεξεργάζεται βιολογικό γάλα είναι αυτό της οικογένειας Πορίκη, στην Κάτω Μερόπη Πωγωνίου. Τραγικές όμως είναι οι ελλείψεις σε βιολογικές ζωοτροφές, αφού τώρα οι λίγοι κτηνοτρόφοι του κλάδου προμηθεύονται ζωοτροφές ακόμη και από τα Γρεβενά! 

Χωρίς αντίκρισμα…
Με δεδομένα λοιπόν όλα τα παραπάνω, πώς είναι δυνατόν να ευδοκιμήσει η προώθηση και η πιστοποίηση αγροτικών προϊόντων της Ηπείρου; 
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, η όποια προσπάθεια κάνει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και όλες οι ΕΑΣ, θα είναι, δυστυχώς, μάλλον χωρίς αντίκρισμα… 

Πηγή: proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: